"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdésztanulók országos versenye Barcson

Erdésztanulók országos versenye Barcson

Öt középiskola erdésztanulói mérték össze a tudásukat ezen a héten Barcs Középrigócon, ahol elméleti és gyakorlati versenyszámokban is helyt kellett állniuk a jövő szakembereinek. Az egyéni összetett versenyben Krivarics Tamás, a házigazda iskola tanulója második helyezést ért el, a dobogó két másik fokára (első és harmadik hely) a soproni középiskola diákjai állhattak fel.

Május 7. és 9. között rendezte a Dráva Völgye Középiskola és a SEFAG Zrt. az „Erdésztanulók Országos Szakmai Versenyét” Barcs Középrigócon. A tanulóknak nyolc versenyszámban kellett beszámolniuk ismereteikről, ilyen volt például a komplex felismerés, ahol egy-egy növény téli hajtását, levelét, termését, károkozóját, vagy éppen gombákat, vadnyomokat, erdei madár- és emlősfajokat kellett azonosítani. A rendezők az idei versenykiírásban nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati versenyszámokra, amelyek eredményét Máté János, a versenybizottság elnöke, a SEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese így összegezte: „Nagyon szoros eredmény született, hajszálnyi különbség volt csak az első néhány helyezett diák között. Szerencsére ez az eredmény is azt mutatja, hogy a magyarországi erdészek szakmai képzése igen magas színvonalon zajlik.”

A résztvevő iskolák és a SEFAG Zrt. szakemberei úgy állították össze a versenyszámokat, hogy azok az erdészek mindennapjaiban megtalálható feladatok, teendők ismeretét mérjék fel. Ilyen tevékenység például a fakészlet-meghatározás, melynek során egy adott területen levő fák mennyiségét kellett kiszámítani köbméterben kifejezve. De hasonló jelentőséggel bír az erdei munka során a gyérítésjelölés: ekkor az idő előtt kivágandó fákat kellet a versenyzőknek azonosítaniuk. A legtöbb egyéni díjat a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola diákjai gyűjtötték, de a somogyiaknak jövőre is hazai terepen lesz lehetőségük a bizonyításra: 2013-ban a Marcali melletti Szőcsénypusztán találkozik újra az öt iskola.

Az Országos Erdészeti Egyesület az idei évben hozzájárult a verseny megrendezéséhez. Anyagilag támogatta a díjazottak elismerését, és minden résztvevő számára átadta az Erdészeti Lapok a világ és Európa erdeit bemutató különszámát.

 

Forrás:SEFAG Zrt./Jankó Gábor

A SEFAG Zrt.-ről röviden:

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, mintegy 86.000 hektár állami területet kezel a Dél-Dunántúlon. Az erdőfelújításhoz szükséges csemeték, szaporítóanyag nagy részének előállítását a társaság leányvállalata, a MAG-Csemete Kft. végzi, valamint a fafeldolgozás egy része is saját tulajdonú vállalat, a CS-FA Kft. telephelyén történik. A 100%-os leányvállalatok felsorolását az erdészeti gépjárművek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó ERDŐGÉP Kft. teszi teljessé.

A SEFAG Zrt. egyben az ország legnagyobb vadgazdálkodója is, 103.000 hektáron végez vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet. A nyolc különálló területen minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható. A társaság kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel.

A vadászvendégek és az ökoturizmus rajongóinak kényelméről több vadászház, valamint a Hotel Kardosfa gondoskodik, utóbbi a Zselici Tájvédelmi Körzetben 23 szobával várja vendégeit. A vállalat életében a közjóléti tevékenység szintén kiemelt jelentőséggel bír, a SEFAG Sziágyon erdei iskolát, Mesztegnyőn kisvasutat üzemeltet, valamint számos parkerdőt és arborétumot is gondoz.

 



Forrás: Nagy László