"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

250 Natura 2000 területhez készülhet fenntartási terv

250 Natura 2000 területhez készülhet fenntartási terv

A Vidékfejlesztési Minisztérium új pályázatot hirdet: a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának támogatásával közel 250 Natura 2000 területre készülhet fenntartási terv. A költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok 2012. július 15. és augusztus 15. között igényelhetnek forrást a csaknem 550 millió forintos keretből. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani.

A Natura 2000 területeket, melyek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei, a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelme érdekében jelölték ki. Ezeken a területeken össze kell hangolni a gazdálkodást a természetvédelmi célkitűzésekkel. A fenntartási terv a Natura 2000 területen élő állat- és növényfajok védelmével és a terület céljaival összhangban fogalmaz meg ajánlásokat. Magyarországon a Natura 2000 területek jelentős része mezőgazdasági hasznosítású. A fenntartási tervek segítik a gazdálkodókat, hogy megismerjék a terület természeti értékeit, a környezetvédelmi célokat és a gazdálkodási és területhasználati irányelveket. A kapott forrást például a területek felmérésére, szakértők bevonására, tájékoztató anyagok kiadására lehet felhasználni.

A támogatás feltétele a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrejött Szakmai Bizottság javaslata. A bizottsághoz a projekt- és a kommunikációs tervet, illetve a szakmai hozzáértést igazoló referenciát kell benyújtani június 1-15. között. A testület a beadási határidő lejárta után 30 napon belül értesíti a jelentkezőt a javaslatról.

Forrás:VM Sajtóiroda/Vidékfejlesztési Államtitkárság



Forrás: Nagy László