"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új természetkárosító sporteszköz a láthatáron

Új természetkárosító sporteszköz a láthatáron

A szabadban történő sportolás fontossága megkérdőjelezhetetlen. Az erdei sportok jelentősége a rekreációban nemzetgazdasági szintű. Sajnos vannak olyan tevékenység-fajták, amik az erdőt, a természetet óhatatlanul károsítják. Ezek elsősorban az üzleti háttérrel ösztönzött adrenalin-szint fokozó sportok, mint a motorozás (motorkerékpár, quad stb.) és az egyre nagyobb igénybevételt jelentő kerékpáros downhill szakág. Ez utóbbinak kistestvéreként jelentkezett be a downhill-roller, amiről a kapcsolt cikkben lehet bővebben olvasni.

A downhill (értelem szerinti fordításban "völgymenet") egy komoly fizikai és ügyességi felkészültséget igénylő sportág. Világszerte hódít, nagyon jól illeszkedik a mai fiatalság kihívásokat kereső igényeihez. Ugyanakkor a naponta megjelenő technikai újdonságok is csábítják a fiatalokat, a kerékpár-kereskedelemnek pedig nagy üzlet. Fontos a sportok sorában, mivel keménységre, bátorságra, helyzetfelismerésre nevel.

Az érem másik oldala viszont a természetkárosítást mutatja. Ha csak a Budai-hegyek egyre szaporodó eróziós árkait nézzük már elég indokot találunk arra, hogy ezt a tevékenységet kordába szorítsuk, szabályozzuk és megfelelő irányba tereljük. Az eddigi kísérletek nem jártak sikerrel. Itt a tiltás, a büntetés semmit nem ér (a tiltott tevékenység űzése az adrenalin szintet még inkább fokozza), megfelelő teret kell biztosítani ezeknek a fiataloknak szabályozott és számukra csábító módon. A downhillosok részéről a szervezettség látszólag létezik. Számukról könnyű tájékozódni, mivel többségük a Fogaskerekű vasút segítségével jut fel a hegyre.

Szokás külföldi példákat emlegetni. Itt is lehet hivatkozni jó megoldásokra, sőt még hazai is akad. Mivel ezt a folyamatot – amíg el nem csendesül – megállítani nem lehet, arra alkalmas területeken feláldozva néhány hektárt downhill pályákat kellene kialakítani. Ezek a pályák megfelelő infrastruktúrával kell, hogy rendelkezzenek és a ma partizán módjára bujkáló fiataloknak csábító lehetőséget kell, hogy nyújtsanak akár térítés ellenében, kedvenc sportjuk űzéséhez.

Ebben az ügyben az OEE Erdei Sportok Szakosztályának volt már figyelemfelkeltő kezdeményezése, a megoldás az erdészet és a természetvédelem feladata. Nem nehéz megjósolni, hogy a szükséges intézkedések nélkül az akut helyzet okozta probléma túl fog nőni a rendelkezésünkre álló megoldási lehetőségek keretein.

Forrás: mozgasvilag.hu



Forrás: Gerely Ferenc