"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Klagenfurti Nemzetközi Faipari Szakkiállítás

Klagenfurti Nemzetközi Faipari Szakkiállítás

A 2012. augusztus 30. és szeptember 1. között megrendezett KLAGENFURTI NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS Közép- és Délkelet-Európa legfontosabb faipari szakmai rendezvénye. A kiállítás öt fő szakterülete az erdőgazdálkodás, a fűrészipar, a faépítészet és fafeldolgozás, az asztalosipari termékek és felszerelések, a szállítás és logisztika, valamint a bioenergia. A faipari szakkiállítással egyidejűleg idén első alkalommal rendezik meg „HOLZ & BAU“ címmel Közép- és Délkelet-Európa faépítészeti szakvásárát is. A látogatókat az idei évben olyan érdekességek várnak, mint a korábbi „Erdőgazdálkodási- és faipari szimpózium“ helyére lépő és idén új névvel megrendezett Klagenfurti Erdőgazdálkodási- és Faimpulzusok („Klagenfurter Forst- und Holzimpulse“), az Osztrák Szövetségi Faépítészeti Konferencia („Bundestagung Holzbau Österreich“), a Faépítészeti Fórum („Forum Holzbau“) és a Nemzetközi Faipari Nap („Internationale Holztag“).

Szakmai profilunkkal kiemelkedünk a többi európai fa- és erdőgazdasági szakkiállítás soraiból“ - hangsúlyozza Erich Hallegger, a Vásárközpont ügyvezetője. „A hozzánk látogatók ugyanis az erdőgazdálkodástól egészen a masszívfa-feldolgozásig a teljes értéktermelési láncot megtalálják “. Ez a koncepció az alapja a NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS évtizedes sikerének. Az 52. szakkiállítás is méltán lehet büszke kínálatára, hiszen 2012. augusztus 30. és szeptember 2. között 46.000 négyzetméteres kiállítási területen 16 ország közel 450 piacvezető vállalata mutatja be, amit az erdőgazdálkodás, a fűrészipar, a faépítészeti technológiák és faipari termékek, az asztalosipari eszközök és felszerelések, a szállítás és logisztika, valamint a bioenergia területén belül tudni érdemes. A szakmai vásár négy kiállítási napjára több mint 22.000 szakmai látogatót várnak.

Erdőgazdálkodási gépek és rakodógépek

A NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS messze leggyorsabban növekvő kiállítási szegmense az erdőgazdálkodási gépek és rakodógépek területe. Hallegger tájékoztatása szerint:

Látogatóink véleménye alapján elmondhatjuk, hogy éppen ezen a területen tapasztalható a legnagyobb kereslet“. A kiállítók listájának tanulmányozása során az az érzésünk támadhat, mintha egy „Ki kicsoda?“ listát olvasnánk az erdőgazdálkodás területéről. A kiállító vállalatok között szerepel a Berger, a Kuhn, a Volvo, a Liebherr, a Wahlers-Ponsee, a Gremo, a Posch, az Ö-Forst, a Gsodam, a Schwarzmüller, a Peischl, a Fahrzeugbedarf Kotz, a Kogler, a Penz vagy a Konrad, hogy csak néhány nevet említsünk a legfontosabb kiállítók sorából. A rakodógép-gyártó cégek szegmensében hasonló a helyzet: a Kalmar/Cargotec, a Zeidler, a Zeiss, a Hubtex vagy a Bulmor idén ismét képviseltetik magukat Klagenfurtban. A kínálatot az erdőgazdálkodás területén az erdőgazdálkodási munkaruházatot kínáló cégek egészítik ki. Itt a legfontosabb szempont a biztonság – amelyet többek között a Pfanner, a Grubeforst és a Pfofiforst cégek még nagyobb szilárdságú, új alapanyagokkal reprezentálnak.

Acél sodronyköteles darutechnika és acélsodronykötél-gyártás

Egyre bővül a faipari szakkiállítás acél sodronyköteles darutechnikai és acélsodronykötél gyártó kínálata. A wels-i Teufelberger cég éppen kiállításunkon jelenti be európai újdonságát. A kiállítás keretében a cég bemutatja az új „Perfection F30 Woodrunner“-t, melyet fakitermelő gépek (Koppmastgeräte) és vasutak hordozó sodronyára terveztek. Az acélsodronykötél gyártás további fontos kiállítói a Seik, a Pfeifer, a Wyssen és a Gantner. Az acél sodronyköteles darutechnika területéről pedig a Koller, a Konrad és a TST-Tröstl cégek képviseltetik magukat.

Fűrésztechnika

Európa legjelentősebb fűrésztechnikai szakcégei idén is egymás mellett mutatják be technikai újdonságaikat a NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁSON. Az alábbi cégek lesznek az esemény kiállítói: Primultini, Weinig, Rudnik & Enners, Bogioanni, Vollmer, Mühlböck, Linck EWD, Ledinek, Böhler & Miller, Söderhamn-Eriksson valamint a Springer és a Microtec. A NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS a mobil fűrészek terén szintén számos termékújdonságot tartogat a látogatók számára. A legtöbb gépet a szakmai látogatók üzemeltetés közben is megtekinthetik. A kiállításnak éppen ez a része évről évre növekszik. Idén többek között a Serra, a Resch & 3, Mebor és a Woodmizer cégek képviseltetik magukat a kiállításon.

Nemzetközi szakmai program

A KLAGENFURTI NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS nemcsak átfogó kiállítási programjáról ismert, hanem élvonalbeli szakmai rendezvényekkel is várja látogatóit.

A korábbi „Erdőgazdálkodási- és faipari szimpózium“-ot az idén Klagenfurti Erdőgazdálkodási- és Faimpulzusok - címmel tematikailag és formailag teljesen új változatban rendezik meg. A tekintélyes erdőgazdálkodási esemény 2012. augusztus 20-án, csütörtökön 13.00 órakor veszi kezdetét. Az interaktív előadások középpontjában a következő aktuális faipari téma áll majd: „Valóban feljövőben vannak a lombhullató fák? – Kiderítjük!“. Az előadók többek között „A klímakörnyezet és kihatások kérdéskörét“ fejtegetik, pl. „A lombhullató fákkal a sikerért“ vagy „A lombhullató fák szerepe a fűrésziparban“. Ezt a témát délkelet-európai esettanulmányokkal egészítik majd ki. Az új témaválasztás célja, hogy a rendezvény a közép- és délkelet-európai erdő- és fagazdálkodási ipar szakmai véleménycsere-platformjává váljon.

Innovációs díj – Az immáron hagyományos „Erdőgazdálkodási és Faipari Innovációs Díj”-at szintén új keretek között adják át. A jövőben az elismerést a legkiemelkedőbb cégek számára innovációs díjként ítélik oda a KLAGENFURTI NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS megnyitójának keretein belül. Részvételre azok a (legfeljebb 50 dolgozót foglalkoztató) erdőgazdálkodási és faipari kisvállalatok jogosultak, melyek új üzemi fejlesztéseket mutatnak be. A díjjal innovatív erdőgazdálkodási és faipari termékeket és szolgáltatásokat tüntetnek ki. A termékeknek vagy szolgáltatásoknak röviddel a piaci bevezetés előtti szakaszban, vagy már a piacon elérhetőnek kell lenniük. További feltétel, hogy a piacra lépés és a díjra benyújtás között egy év telhet el.

Naponta több szakmai bemutató – Hat kiállító vállalat képviseli idén a „hacker-utat” („Hackerstraße“) a B jelzésű szabadtéri részen („Freigelände B“). Naponta többször is gyakorlati bemutatók zajlanak és az „Energiafa-gyártás nagymértékben gépesített fakitermelési eljárásokkal“ témakörben a FAST Ossiach –al együttműködésben, mottónknak megfelelően „A kivágástól a halomba rakásig, a feldolgozástól az aprított fa előállításig“.

A szakmai program további kiemelkedő pontjai a „2012-es Nemzetközi Faipari Nap”(„Internationale Holztag 2012“), a Karintiai Mezőgazdasági Kamara által szervezett Erdőgazdálkodók napja („Waldbauerntag der Landwirtschaftskammer Kärnten”) valamint az Osztrák Gazdasági Kamara Kooperációs Börzéje („Kooperationsbörse der Wirtschaftskammer Österreich”) lesznek.

Szolgáltatások és információk a látogatók részére

Időpont és nyitva tartási idők: A KLAGENFURTI NEMZETKÖZI FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁS a Klagenfurti Vásárközpontban 2012. augusztus 30-a, csütörtök és szeptember 2-a, vasárnap közötti időszakban rendezik meg. A kiállítás naponta 09.00-től 18.00 óráig, vasárnap pedig 09.00-től 17.00 óráig tart nyitva.

Belépődíjak: A napijegy ára felnőttek számára 12,- euró. Gyermekek és 16 év alatti fiatalok számára 6,- euró, 17 és 19 év közötti fiatalok számára 8,- euró. 10 fő feletti csoportok számára a belépődíj fejenként 8,- euróba kerül.

Kiállítási parkolóhelyek: A közvetlen közelben lévő parkolási lehetőségek (parkolási díj ellenében) vagy közvetlenül a Vásárközpont bejárata mellett a St. Ruprechter utcán, illetve a Vásárközpont Parkolóházában (Messe-Parkhaus) állnak rendelkezésre (behajtás: a „Messegelände Nord” vagyis a Vásárközpont északi része felől).

Park & Ride: Az autóval érkezők számára az ingyenes és kényelmes „Park & Ride“ parkoló áll rendelkezésre, mely a Klagenfurt West autópálya kihajtónál található (August-Jaksch-Straße). Innen 15 percenként indulnak shuttle-buszok a Vásárközponthoz és vissza.

További információk: További információkat a Nemzetközi Faipari Szakkiállítással kapcsolatban az interneten is talál a rendezvény honlapján, vagy a Facebook lapján vagy telefonon a 0463/56800-0-as hívószámon.

 



Forrás: Nagy László