"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

40 éve töretlenül élik és éltetik a selmeci diákhagyományokat

40 éve töretlenül élik és éltetik a selmeci diákhagyományokat

A Fröccsöntő Sasok Baráti Társaság rövidítve (FS BT) a Ifjúsági Kör önfeloszlatása után 34 évre alakult meg a Béke úti 34-es borozó kisvendéglőben. 1982 szeptembere óta a soproni egyetemen az első és legrégibb életű baráti társaság.

Az FS-t erdőmérnök hallgatók hívták életre. Nevében hasonlatos a „Selmeci Sasok” diákcsoport elnevezéshez Ruzsinszky Tempus című kisregényéből, egyes visszaemlékezések szerint Soproni Sasokként szerettek volna működni, de ennek rövidítése azonnali félreértésekre adott volna alkalmat.

A működésében és tisztségviselőiben leginkább „Steingrube Nagyközséggel” (1879/1880-1948) mutat rokonságot. Napjainkban elnöke, titkára és tagjai vannak. Ezek az egyetemi polgárok elkötelezett Bursok, akik a baráti összejöveteleiken bort/fröccsöt isznak. Éneklik és megtanítják a selmeci-soproni diáknótákat (Mi Nótáink).Tárgyiasult emlékeik: ivópoharak, invitáló cédulák, gyufásdoboz, tarokk jegyzet.

Szép foltjuk a Tarokk II-es kártyalapról a büszke sas, mely díszíti waldenüket.

Ezen a napon (szeptember 14) a Soproni Egyetem köszönti az alapító atyákat, a Sasokat és sasfiókákat. Mindazokat, akik valaha tagjai voltak a baráti társaságnak vagy most is azok és szívvel és lélekkel vallják: „ÉLJÜNK SAS MÓDJÁRA!” Vivát FS!

Forrás: SOE EMK

Szerző: ifj. dr. Sarkady Sándor

Fotók: SOE EMK FS

Hírszerkesztő: Nagy László