"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

50 éves osztálytalálkozó Ásotthalmon

50 éves osztálytalálkozó Ásotthalmon

1967-ben 42 erdész-vadász végzettségű szakember fejezte be tanulmányait az ásotthalmi „Bedő Albert” Erdészeti Szakiskolában, akik az ország különböző vidékeiről érkeztek. Az osztályon belül nagy volt a korkülönbség. A legfiatalabbak alig 16 évesen kerültek az iskolába, míg a legidősebb, 31 évesen már családos ember volt. Fél évszázad múltán, 2017. június 17-én, a végzettek közül 13-an jelentek meg az osztálytalálkozón, többségük a Dunántúlról.

Az osztály a jeles évfordulóhoz kapcsolódóan két kiemelkedő erdőmérnök tanáruk emléktábláját avatta fel az iskola főépületének folyosóján. Az egyik, kedves osztályfőnöküknek, Csóka Istvánnénak (1931-1975), a másik dr. Dózsa Józsefnek (1933-2014) állít emléket.

Csóka Istvánné, Ica néni, a szakmai tárgyak oktatása mellett osztályfőnökként igyekezett a távol lévő szülőket szívvel-lélekkel pótolni. Dr. Dózsa József erdőműveléstant és vadgazdaságtant tanított, majd 1970-1976 között az iskola igazgatójaként tevékenykedett.

Az ünnepség résztvevőit először Andrésiné dr. Ambrus Ildikó iskolaigazgató köszöntötte. Méltatta a két erdőmérnök-tanár munkásságát, szakmaszeretetét, elhivatottságát. Majd köszöntötte a megjelent hozzátartozókat. Kiemelte, hogy az 1967-ben végzett osztály az emléktáblák avatásával történelmet írt.

Az osztály nevében Förster Gyula méltatta a jeles tanáraikat. Kiemelte, hogy az iskolában a kiemelkedő szakmai tudás mellett emberséget, tisztességet, küzdeni akarást, katonás fegyelmet, emberi tartást tanultak, amely végig kísérte egész életüket. Tanáraik azon fáradoztak, hogy ne csak jó szakemberek, hanem becsületes, hazájukat szerető emberekké váljanak. Munkájuk nem volt hiábavaló, hiszen az életben mindannyian sikeresen helyt álltak. Dr. Dózsa Józsefné, az osztály hajdani tanára meghatódottan köszönte meg az osztálynak ezt a kiemelkedő elismerést. Dr. Csóka György tisztelettel köszönte meg édesanyja elismerését. Az emléktáblák avatását követően az osztály tagjai, majd az iskola és a család nevében helyezték el az emlékezés koszorúit.

Az emléktáblák avatása után az osztály hajdani tantermébe vonultunk. Az osztályfőnöki óra keretében Andrésiné dr. Ambrus Ildikó az iskola történetében először jubileumi díszokleveleket adott át a megjelent öregdiákoknak.

Az osztályfőnöki órát dr. Dózsa Józsefné nyugdíjas tanárnő, a hajdani tanári kar tagja vezette le. Ennek keretében először elhunyt tanáraikra és 22 osztálytársukra emlékeztek, akik csakl jelképesen vehettek részt a találkozón. Förster Gyula egyenként olvasta fel az elhunytak nevét, születési és halálozási évét, majd Nyilasi László minden névnél meggyújtott egy gyertyát. Mire a névsor végére ért, valóságos gyertyaerdő égett, majd egy perces tiszteletadással emlékeztünk az elhunytakra.

Forrás: Bedő Albert Erdészeti Szakképzőiskola és Kollégium

Szerző: Andrési Pál

Fotók: Andrési Pál

Hírszerkesztő: Nagy László