"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hatszáz kiló vadhúst adományoztak hazai vadászok a Dél-pesti Centrumkórháznak

Hatszáz kiló vadhúst adományoztak hazai vadászok a Dél-pesti Centrumkórháznak

Az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak szervezésében országszerte vadétellel járulnak hozzá a hazai vadászok az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájához. A kezdeményezéshez az indulás óta is folyamatosan csatlakoznak, ami jól mutatja, hogy egy ilyen nemes célt érdemes szolgálni – hangsúlyozta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a budapesti kórháznál tartott átadáson.

A széleskörű társadalmi összefogás keretében a vadászok és vadgazdálkodók által felajánlott vadhúsból profi szakácsok készítenek vadételt, vagy biztonságos körülmények között feldolgozott kiváló minőségű vadhúst adnak a kórházaknak.

Az akció keretében országszerte 35 helyszínen, mintegy 6000 adag vadétel kerülhet a kórházi dolgozók asztalára. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Szlávik János vette át azt a 600 kg, jó minőségű, biztonságosan feldolgozott vadhúst, ami mintegy 2000 fő egészségügyi dolgozó számára jelent lehetőséget friss vadhús fogyasztására.

Az agártárca államtitkára elmondta: hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, akikre a veszélyhelyzetben kiemelt szerep hárul. Kiemelte, hogy köszönettel tartozunk a tájegységi fővadászoknak, hogy kidolgozták és országszerte összefogják a programot, valamint a vadgazdálkodóknak, szakácsoknak, vadhúsfeldolgozóknak, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. A mostani adomány mintegy 40 vadgazdálkodó összefogásával jutott el a Dél-pesti Centrumkórházba.

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám hazánkban alacsony az egy főre jutó éves fogyasztása. Fontos tudni, hogy a vadhús nagyon egészséges, a többszöri ellenőrzésnek és a szigorú élelmiszerhigiéniai előírások betartásának köszönhetően bátran fogyasztható.

Emellett fenntartható gazdálkodásból származó termék, tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír, változatos, az életünk minőségét meghatározó táplálkozás kiváló alapanyaga.

Az Agrárminisztérium szeretné elérhetőbbé tenni a fogyasztók számára a vadhúst, éppen ezért a Soponyai vadfeldolgozó üzem hamarosan induló új részlegén olyan prémium minőségű, kényelmi csomagolású, fogyasztásra és felhasználásra kész kisfogyasztói kiszerelésű termékeket gyártanak majd, amelyek kifejezetten elérhető áron kerülhetnek a piacra. Ezáltal a magyar vadhús többször is az étkezések részévé válhat a mindennapokban.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Pelsőczy Csaba/AM

Hírszerkesztő: Nagy László