"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

600 erdész versenyzett Esztergomban

600 erdész versenyzett Esztergomban

Az egész országból összesen közel 600 erdész mérte össze tudását hétvégén a XXII. Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokon, amit idén a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei szerveztek Esztergomban. A csapatverseny első helyezettje az Egererdő Zrt. csapata, míg a második helyet a házigazda Pilisi Parkerdő Zrt., a harmadikat az Északerdő Zrt. szakemberei tudhatják a magukénak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szervezte Esztergomban az idén 22. alkalommal megrendezett Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokat, ahol közel 600 versenyző vett részt. A 23 csapat többsége az állami erdőgazdaságok és a hazai erdészeti hatóság szakembereiből állt, de Horvátország, Románia és Szlovákia is képviseltette magát a nagyszabású eseményen.

A kétnapos verseny összesített első helyezettje az Egererdő Zrt. csapata lett, akik a házigazda Pilisi Parkerdő Zrt., és a harmadik helyezett Északerdő Zrt. csapatait előzték meg. A versenyzők összesen 17 sportág 45 versenyszámában bizonyíthatták tudásukat, amelyek többsége olimpiai sportág, mint például az úszás, a kajak-kenu, az íjászat vagy a futó versenyszámok. A palettán helyet kaptak a különböző csapatsportok is, így például a labdarúgás, vagy a Dunán szervezett sárkányhajó evezés. Külön hangsúlyt kaptak a csapatépítő és az ügyességi sportszámok, köztük olyan sorversenyek, ahol a pilisi erdészek mindennapi természetmegőrző munkájához kapcsolódó feladatokat kellet megoldani. A versenyeket kulturális programok is kiegészítették, így a résztvevők megismerkedhettek az államalapítás-kori főváros, Esztergom kulturális nevezetességeivel is.

A rendezvényt dr. Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár nyitotta meg. Beszédében rámutatott arra, hogy Magyarország a világ elitbe tartozik a sport területén, ami ezen a rendezvényen a természetszeretettel is összekapcsolódik. Zambó Péter, a házigazda Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az erdei sportok fontosságát emelte ki a rendezvénnyel kapcsolatban, felhívta a figyelmet, hogy a hazai erdők sportolási helyszínként is fontos feladatot töltenek be, így a hazai erdésztársadalom több millió ember egészséges kikapcsolódásához járul hozzá az erdők fenntartásával. Az ünnepélyes díjátadón dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az amatőr sportolókat, aki mellett Egerszegi Krisztina és Gyurta Gergely úszók is szerepet vállaltak a díjak átadásában.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László