"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közel 800 facsemetével gazdagodott a Hűségerdő

Közel 800 facsemetével gazdagodott a Hűségerdő

A népszavazás centenáriumi évében indult útjára a Soproni Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közös programja, melynek keretében minden évben annyi új fát ültetnek el a Soproni Parkerdőben, ahány hallgató az adott évben megkezdi tanulmányait a Soproni Egyetemen. A vállalásnak köszönhetően ezúttal 773 facsemetével gazdagodott a Sopron melletti Harkán a Hűségerdő.

A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés irányában, amely szemlélet az Egyetem négy karán - a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban egyaránt - nagy hangsúlyt kap, valamint fontos tényezővé vált a mindennapi működés során is. Az intézmény felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert Green Metric rangsorba is, amelyen reményeik szerint már az idén előrébb léphet.

Az egyetemisták saját maguk ültették el a facsemetéket a Tanulmányi Erdőgazdaság szakembereinek segítségével. Az egyetem minden kara képviseltette magát a környezetszépítő kezdeményezésben. A fenntartható jövő egyik alapja a fával borított területek növelése és a környezetünk zöldebbé tétele.

„ A vállalásnak köszönhetően 773 facsemetét, köztük kocsányos tölgyeket és cserjéket, ültettünk el a hűségerdőben” – mondta el dr. Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. termelési és kereskedelmi igazgatója.

„A Soproni Egyetem fontosnak tartja az erdőterületek bővítését, amely kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben. A fásítás a világon a leghatékonyabb, ember által véghez vihető szén-dioxid-megkötő tevékenység, ezért is bír nagy jelentőséggel minden egyes elültetett fa, így a Hűségerdő folyamatos bővítése is. Az idei évtől kezdve minden esztendőben annyi új fát ültetnek el, ahány diák megkezdi tanulmányait az adott évben a Soproni Egyetemen” –tette hozzá Prof dr Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora.

Az egyetemisták saját maguk ültették el a facsemetéket kézbe véve az erre az eseményre készült szimbolikus staféta ásókat. Abban a reményben indult meg a munka, hogy a hallgatók az Egyetem befejezését követően, néhány év múlva már saját családjukkal együtt térnek vissza a Hűségerdőbe.

Forrás: SOE

Fotók: SOE

Hírszerkesztő: Nagy László