"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kiemelten ellenőrzi a tűzifa-kereskedelmet a NAV az idén

Kiemelten ellenőrzi a tűzifa-kereskedelmet a NAV az idén

Kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén a tűzifa-kereskedelmet, mert a tapasztalatok szerint adózási szempontból jelentős kockázatot hordoz.

Az adóhatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: a rendelkezésére álló adatok szerint az elmúlt egy évben csaknem 14 ezer tűzifa-szállítmány érkezett Magyarországra, összesen mintegy 3 milliárd forint értékben. A behozatal döntően Romániához köthető, de a forgalom Szlovákia felől is jelentős.

A több mint 11 ezer szállítmányból álló kivitel értéke meghaladta a 4 milliárd forintot, a fő rendeltetési ország Ausztria volt.

Emellett a belföldi fuvarok száma meghaladta a 102 ezret, értéke megközelítette a 23,5 milliárd forintot.

A NAV valamennyi értékesítési irányban tapasztalt visszaéléseket - közölték.

Azokban az esetekben, ahol a fuvart bejelentették az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer), a tisztességtelen kereskedők jellemzően a súlyadatokkal manipuláltak, vagy nem kockázatosnak minősülő termékek feltüntetésével próbáltak kibújni a kockázati biztosíték megfizetése alól.

Az ekáer-szám hiányát jellemzően azzal magyarázták, hogy a tűzifát nem továbbértékesítésre szánták. Ennek bizonyítására például gyakran iktattak be magánszemélyt az értékesítési láncolatba, bár az áru valójában Tüzép-telepre került.

A szektorra jellemző a bevételek eltitkolása és ezzel összefüggésben az adófizetési kötelezettség elmaradása is - hangsúlyozta a NAV.

Az adóhatóság példaként ismertetett egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajló vizsgálatot, amelyben egy Szlovákiából rendszeresen tűzifát szállító, de az ekáerbe egyszer sem bejelentett tehergépkocsira figyeltek fel. A közúti ellenőrzés során a sofőr úgy nyilatkozott, hogy azért nem kért a fuvarra ekáer-számot, mert a tűzifát saját részre hozta be. Ugyanakkor a kamerák képei bizonyították, hogy a teherautó évente csaknem százötvenszer fordult a két ország között, a mérlegelési adatok szerint pedig két év alatt csaknem 4700 tonna tűzifát hozott be.

Az elmaradt adóbevételek feltárására indult ellenőrzés folyamatban van. A NAV a várhatóan jelentős összeg fedezetére ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el, és a kereskedő tulajdonában álló két lakóingatlanra végrehajtási jogot jegyzett be.

Egy Veszprém megyei tűzifa-kereskedő esetében is az adatok összevetése vezette eredményre az adóhatóságot. A kereskedő két tehergépkocsija két és fél hónap alatt több mint félszázszor szállított tűzifát Ausztriába, de ekáer-számot csak esetenként kért a fuvarra, és bevételeit is csak részben vallotta be. Ebben az ügyben most zárult az ellenőrzés, amely mintegy 4 millió forint áfa-kötelezettséget rótt a kereskedőre - közölte a NAV.

Forrás: MTI, NAV

Fotók: 24.hu

Hírszerkesztő: Nagy László