"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A hőség miatt erdőtüzek pusztítanak Európa több országában is

A hőség miatt erdőtüzek pusztítanak Európa több országában is

A tűzoltók Európa több országában próbálják megfékezni a pusztító erdőtüzeket, amelyek a szokatlanul nagy hőség következtében terjednek ilyen gyorsan. Spanyolországban és Németországban már több napja mérnek 38 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. A klímaszakértők szerint a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbak lesznek a szélsőségesen meleg időszakok.

Több mint 500 tűzoltó harcol a lángokkal próbál Spanyolország legsúlyosabban érintett térségében - Zamora tartomány északnyugati részén, a portugál határ közelében. Mintegy 61 000 hektárnyi terület ég, ami körülbelül 39 000 futballpálya méretével egyenlő. Habár a zamorai tüzet villámcsapás okozta, ugyanakkor terjedését olyan körülmények segítették elő, mint a szárazság, a nagy meleg és a viharos szél. A régióban a magas hőmérséklet szerdáig várhatóan nem csökken. Az erdőtüzek emellett az északkelet-spanyolországi régiókban is fellángoltak.

Nemcsak az Ibériai-félszigeten, hanem Európa számos más területén is nagyon meleg volt az elmúlt napokban. Németországban a fővárostól, Berlintől délnyugatra fekvő falvak lakóit arra kérték, hogy keressenek menedéket a szombati tüzek miatt. A Frohnsdorfban, Tiefenbrunnenben és Klausdorfban élőket pedig evakuálták.

A hétvégén Görögország második legnagyobb szigetén, Evia középső részén is erdőtűz keletkezett, amely továbbra is irányíthatatlanul tombol. Az erős szél által gerjesztett lángok egy hegyvidéki erdő lejtőin terjedtek el Gaiában. A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték Kremastos falu kiürítését, mivel a lángok 800 méterre megközelítették néhány lakóházat. Mintegy 70 tűzoltó küzd a lángok ellen a helyszínen, kilenc tűzoltó repülőgép és négy helikopter segítségével. Evia szigetén tavaly nyáron is súlyos erdőtüzek voltak, amelyek az erdős terület mintegy harmadát elpusztították.

Forrás: origo.hu/Nagyvilág

Fotók: AFP/Cesar Manso

Hírszerkesztő: Nagy László