"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A romániai Maros megyében várólisták alakultak ki a fűtési szezonra igényelt tűzifára

A romániai Maros megyében várólisták alakultak ki a fűtési szezonra igényelt tűzifára

A gáz és a fűtés árának drasztikus emelkedése miatt idén jelentősen megnőtt a Maros megye lakosságának tűzifa iránti igénye.

Maros megyében az Erdészeti Igazgatóság 25 ezer köbméter fát bocsátott a vásárolni vágyók rendelkezésére, és ez a mennyiség az év végéig növekedni fog.

„Év végéig csaknem 35 ezer köbméter fa fog rendelkezésre állni a Maros megyei lakosság számára, ami 2021 azonos időszakához képest jelentős növekedés, hiszen tavaly 16 ezer köbméter faanyagot igényelt a megye lakossága. Jelenleg azonban a lakossági igény meghaladja a szállítható fa mennyiségét, ezért is alakultak ki a várólisták” – részletezte Călin Puchianu, a Maros Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője.

A kéréseket az Erdészeti Hivatalnál kell letenni. A nagy mennyiségű igénylés miatt, a fakitermelési folyamat lassabban megy, hiszen jóvá kell hagyni a kért mennyiséget, valamint  meg kell nézni, hogy honnan és mennyit lehet kitermelni. A fa ára a fa minőségétől, a kitermelési és szállítási távolságtól is függ. A szakember közölte, egy köbméter fa ára 150 lej és 250 lej között mozog. Azokon a helyeken, ahol a település erdővel rendelkezik, a lakosoknak lehetőségük van közvetlenül a polgármesteri hivataltól tűzifát vásárolni.

Az idei év első nyolc hónapjában az Országos Erdészeti Hivatal, a Romsilva 1,2 millió köbméter tűzifát juttatott el közvetlenül a lakossághoz, csaknem 400 ezer köbméterrel többet, mint az előző év azonos időszakában, és a becslések szerint az idei év végéig a lakosságnak közvetlenül felajánlott tüzelőfa mennyisége 2 millió köbméter körül lesz.

Forrás: maszol.ro

Szerző: Benedek Huszár Botond

Fotók: maszol.ro

Hírszerkesztő: Nagy László