"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az illegális agancsgyűjtők komoly károkat okozhatnak az állományban

Az illegális agancsgyűjtők komoly károkat okozhatnak az állományban
Ebben az időszakban meglehetősen sokan hajtják az erdőben a szarvasokat elhullajtott agancsaikért. Nemcsak egyedül – sőt, leginkább nem úgy, hanem csoportosan, akár kutyákkal is.

Ezzel nem pusztán az a baj, hogy az agancsokból valakik anyagi hasznot akarnak húzni. Az agancsgyűjtők ennél sokkal nagyobb kárt okoznak a vadgazdálkodásra jogosultaknak – de legfőképp a vadnak.

– A gím- és dámszarvasbikák a január végétől márciusig tartó időszakban „vetik” le agancsukat, ez minden évben bekövetkező természetes biológiai jelenség – bocsátotta előre Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője. – Vannak, akik ilyenkor szisztematikusan járják az erdőt, s illegálisan gyűjtik az elhullajtott „fejdíszeket”. Ám utóbbiak a területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet – vadásztársaság, erdőgazdaság – tulajdonát képezik, ezért a gyűjtést csak az ő írásbeli hozzájárulásukkal lehet végezni.

Ezt a hozzájárulást általában meg is kapják tőlünk a kérelmezők, azzal a kikötéssel, hogy az agancsot nálunk adják le. A gyűjtésért díjat fizetünk, 2,5 kilogrammos agancstömeg fölött 5000 forintot kilogrammonként. A hullott agancs ugyanis fontos információkat hordoz számunkra, amelyeket jól tudunk hasznosítani a vadállomány értékelése során. Ha ettől elesünk, az a kisebb baj. A nagyobb, hogy az agancsát levető szarvasnak ebben az időszakban kellene a legjobb kondícióban lennie, hiszen az új agancsot körülbelül fél év alatt kell majd megnövesztenie.

Laikusként is érzékelhető, hogy ez a nem kicsi növedék jelentős többletenergiát, fokozott tápanyagfelvételt követel a vad szervezetétől. Ám ha az hajtva, űzve van, adott esetben hosszabb távon keresztül (ez a szarvasoknál akár 30-40 kilométert is jelent, hisz ennél is nagyobb távolságokra is elvándorolnak), az nagyon legyengítheti a szervezetüket, ami érthető módon káros.

Ezen túlmenően a szarvasok hajtása az agancshullajtás előtti utolsó stádiumban, így a levetés kikényszerítése az agancs növesztésében szerepet játszó agancstő maradandó sérülését is okozhatja, és ez már állatkínzásnak minősülhet. Ráadásul a gyűjtők az erdő minden kis zugát felkeresik, így a vad nappali pihenőhelyeit is, aminek következtében a téli, táplálékhiányos időszakban legyengült egyedeknek nincs nyugalmuk. S egy megriadt szarvascsapat nem várt feltűnése számtalan veszély forrása, baleset és kár okozója is lehet az erdők közelében húzódó közutakon – fogalmazott a vadászati felügyelő.

Páll Tamás jelezte: kevésbé köztudomású, de a hullott agancs engedély nélküli gyűjtése a vadászati törvény értelmében a jogosulatlan vadászattal azonos megítélés alá esik, és vadvédelmi bírság kiszabását vonja maga után. Ennek összege 100 ezer forinttól indul.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Horváth-Balog Attila

Fotók: Hello Vidék

Hírszerkesztő: Nagy László