2019. 01. 21. Ma Ágnes, Agnéta névnapja van. Pontos idő: 21:48
Ágazati, szakmai hírek

Szín- és agancskavalkád az Aranyos-patak völgyében | 2018-11-08

Jelentősen csökkent a hibás elejtések száma

Igazi, színpompás őszi időben, rendezte meg a tizedik trófeamustráját az ÉSZAKERDŐ Zrt. A zempléni Aranyos-völgyben levő Hidegpataki Vendégháznál a társaság vadászterületeiről származó 98 trófeán túl, további 43 trófeát is bemutattak. A rendezvény házigazdája  a Tállyai Erdészeti Igazgatóság volt, a program része volt egy jótékonysági fotókiállítás is.


A résztvevőket dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke köszöntötte. Beszédében Széchenyi Istvánt idézve „Ünnepnap”-nak nevezte a mustrát, ahol - az egyébként is élménynek számító eredményes vadászatot követően - ráadásként közösen is megtekinthetőek a kiállított trófeák.

A hagyományokhoz híven elismerést adott át az ÉSZAKERDŐ a 2017/2018-as vadászati szezon legjobb hivatásos vadászának. A muflon kos elejtési lehetőséget Fajger István, a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdész-vadásza érdemelte ki, több évtizede folytatott áldozatos szakmai munkájának elismeréseként. A kos és az oklevél mellé egy bronz emlékplakettet is kapott. Ilyen plakettet ráadásként a korábban díjazott kollégák is átvehettek.

A vadászati hatóság részéről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője értékelte a szezont. Pecze István azt mondta: az új üzemi ciklus második évében a megyében 63 vadászterületről mutattak be összesen 497 trófeát. Az átlagsúly a tavalyihoz képest kisebb, 5,47 kilogramm volt, az érmes arány továbbra is 34 százalék körül mozog. A legnagyobb súlyú, egyben pontszámú (220,18 IP) bika a Bodrogközi Szafari Vadásztársaság területén esett, súlya 10,73 kilós lett. Megjegyezte, hogy a hibás elejtések száma a korábbi időszakhoz képest csökkent, a vadászatra jogosultak nagyobb odafigyelésének köszönhetően. Vélhetően igyekeztek elkerülni az új tájegységi tervekben foglalt, a hibás elejtések esetleges magasabb számából eredő korlátozásokat.

Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője arról számolt be, hogy a társaság nyolc vadászterületen, mintegy 87 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Ebben a bőgési időszakban 116 bika került terítékre a vadászterületeken. A legnagyobb súlyú 9,52 kilós, a Szin-Szelcepuszta-i területen, a legmagasabb pontszámú (9,07 kg, 210,12 IP), egyetlen aranyérmes bika meglepetésre a Bükki vadászterület közepén, Répáshután került terítékre. Érdekesség, hogy a bika zsigerelt testsúlya alig haladta meg a 100 kilogrammot (108 kg). Az idén, valószínűleg a csapadékszegényebb agancsfelrakási időszak miatt a tavalyinál némileg alacsonyabb, 5,4 kiló lett az átlagsúly, az érmes arány pedig 33,6 százalék. Örvendetes, hogy mindössze 4 hibás elejtés történt. Ez annak ismeretében, hogy sokszor másodpercek alatt kell a kísérő vadásznak szakszerű döntést hoznia, mindenképp megbecsülendő – vont mérleget az osztályvezető. Szentléleki Tibor kiemelte továbbá a szakszemélyzet egész éves, áldozatos munkájának fontosságát.

Szín- és agancskavalkád az Aranyos-patak völgyében
Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.
Szerző: Szentléleki Tibor
Fotók: ÉSZAKERDŐ Zrt.
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Január 28-tól ismét lehet jelentkezni az év legkalandosabb táboraiba

Január 28-tól ismét lehet jelentkezni az év legkalandosabb táboraiba | 2019-01-18

Indul az idei Vándortábor regisztráció


A sajmeggy az Év fája 2019-ben!

A sajmeggy az Év fája 2019-ben! | 2018-12-21

Megválasztották az on-line szavazók az év fafaját

Imperial22 futárszolgálat