"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ágazati kitünetéseket adtak át az államalapítás ünnepe, augusztus 20. alkalmából

Ágazati kitünetéseket adtak át az államalapítás ünnepe, augusztus 20. alkalmából

Az államalapítás és Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Nagy István agrárminiszter augusztus 18-án a Pesti Vigadóban átadta az agráriumban több évtizede kimagasló eredményeket elérő szakemberek elismeréseit. Közel százan vehették át a díjaikat, melyek közül Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Érdemrend kitüntetéseket adományozott.

Köszöntőbeszédében az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig megszokott, körülöttünk lévő világ rövid idő alatt gyökeresen átalakult, ezért új válaszokat kell adni a nem várt nehézségekre. A kihívásokra összekovácsoló erőként tekintett, amik reményt adnak arra, hogy jön majd egy jobb esztendő. Mindezt jelentősen segíti az agráriumért dolgozó szakemberek tapasztalata, tudása és kitartása, ami hitet kell, hogy adjanak számunkra – mondta Nagy István.

A díjátadó kapcsán pedig kiemelte:A nemzeti ünnepen fontos, hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott időszakra és elismerjük ezt a teljesítményt. Azt a teljesítményt, amit azok a szakemberek tettek le az asztalra, akik végigdolgozták az életüket, és olyat alkottak, amire az egész magyar nemzet büszke lehet – zárta szavait Nagy István, majd kezdetét vette az ünnepélyes kitüntetés-átadás.

Az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke
a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának címzetes egyetemi docense részére, a hazai természetvédelem terén végzett kiemelkedő munkája, illetve a muraközi lófajta rekonstrukciója érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke
a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Limp Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Győri Erdészetének erdészeti igazgatója részére, a szigetközi és Győr környéki erdők művelése és gyarapítása iránt elhivatott, a fenntartható erdőgazdálkodás mintaszerű megvalósítását eredményező munkája elismeréseként.

Sajgó Ferenc, a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészetének erdészeti igazgatója részére, a Szigetvári Erdészet gondozása, valamint a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, illetve az Almamelléki Állami Erdei Vasút fejlesztése érdekében végzett értékteremtő munkája elismeréseként.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke
a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Barcza Ákos Levente, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Veszprém, Kelet-Zala Tájegységének természetvédelmi őre részére, a Tapolcai-medence természeti értékeinek védelmét természetkímélő vadgazdálkodási eljárásokkal, illetve a helyi erdők szakszerű kezelésével szolgáló munkája elismeréseként.

Bányai Péter, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. erdőművelési vezetője részére, az állami erdőgazdálkodásban végzett színvonalas munkája, különösen a szakterület informatikai támogatásában betöltött szerepe elismeréseként.

Kovács Miklós Tibor, a BEFAG Parkett Kft. értékesítési igazgatója, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. volt vezérigazgató-helyettese részére, az erdőgazdaság fafeldolgozási üzletága faipari termékeinek sikeres nemzetközi és hazai értékesítését elősegítő, sokoldalú szakmai tevékenysége elismeréseként.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke
a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést adományozta

Gombási Károly, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. mag- és csemetegazdálkodási főelőadója részére, az erdőművelésben, a mag- és csemetegazdálkodásban, valamint a közjóléti és erdőőrzési feladatok terén végzett magas szintű szakmai tevékenysége elismeréseként.

Dr. Nagy István miniszter az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta

Mohácsy Dániel, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott fagazdálkodási osztályvezetője részére, a faanyag termelés és értékesítés összhangjának megteremtéséért, életútja elismeréseként.

Dr. Polner Antal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyugalmazott főfelügyelője részére, az új erdőművelési technikák kidolgozása, alkalmazása, a régió nagyüzemi csemete termesztési fejlesztéseinek kiépítése terén végzett elévülhetetlen érdemeiért.

Dr. Nagy István miniszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta

Csizmadia Sándor, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a délbükki régió területén végzett áldozatos munkájáért, az erdész és vadász hagyományok, kultúra megőrzésében játszott szerepéért.

Gyürky János, az IPOLY ERDŐ Zrt. nyugalmazott minőségügyi és környezetirányítási vezetője részére, az erdőművelés és csemetetermelés terén végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságáért.

Németh Béla, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, az erdész szakma szinte minden területén, az erdőműveléstől a fagyártmány termelésig nyújtott több mint négy és fél évtizedes kiváló munkájáért.

Pálhalmi János, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. nyugalmazott erdőművelési ágazatvezetője részére, a magyar állami honvédelmi rendeltetésű erdőterületen az erdőfelújítás és az erdőtelepítés területén végzett kiváló munkájáért.

Sipos Béla, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott belső ellenőrzési és munkaügyi vezetője részére, a társaság és jogelődje tevékenységének széleskörű szakmai támogatásáért.

Zachar Miklós, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott gazdasági vezérigazgató-helyettese részére, az erdőgazdasági termelés és fejlesztés folyamatos és zavartalan finanszírozása, az anyagi ösztönzési rendszer kialakítása terén elért eredményeiért.

Dr. Nagy István miniszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta

Bodor György, a ZALAERDŐ Zrt. nyugalmazott erdőgazdálkodási osztályvezetője részére, a korszerű erdészeti csemete- és dísznövénytermesztés feltételeinek megteremtéséért, valamint új növényvédelmi, erdőápolási technológiák kidolgozásáért.

Hoffmann Mátyás, a Mecsekerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdésze részére, a szakmai hagyományokat tisztelő, mégis innovatív erdőgazdálkodási munkájáért.

Dr. Pálinkó Mihály, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikum nyugalmazott oktatója részére, a géptan tantárgy oktatása és a versenyfelkészítés területén végzett magas színvonalú munkájáért.

Székely Márta, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott gazdasági vezérigazgató-helyettese részére, a társaság pénzügyi stabilitását segítő hatékony munkájáért, ami lehetővé tette a termelési feladatok folyamatos és maradéktalan teljesítését.

Dr. Nagy István miniszter a Darányi Ignác Díjat adományozta

Dr. Somogyi Zoltán, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének állomásigazgatója, tudományos tanácsadója részére, a földhasználati, földhasználat-változási és erdészeti szektorra vonatkozó üvegházhatású gáz kibocsátási leltár készítésében és fejlesztésében végzett munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Ádám Lajos, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. Érsekcsanádi Csemetekertének nyugalmazott telepvezető erdésze részére, az ártéri erdők szaporítóanyagainak előállítása során végzett közel négy évtizedes áldozatos munkájáért.

Nagy Zsolt, az EGERERDŐ Zrt. erdészetvezetője részére, a Bátonyterenyei Erdészetnél az erdőtervezési és erdőkezelési munkák során tanúsított kiváló munkájáért.

Az események készült fotók ide kattintva név szerinti leválogatás nélkül, ömlesztve érhetők el az AM honlapjáról.

(Amint a minisztériumból megkért ún. végleges szólítót megkapjuk (melyben szerepelnek a díjakat a helyszínen át nem vett kollégák megjelölései is) beazonosíthatóvá válnak az egyes díjazottak fényképei az eredetei, nem csak az erdészeti ágazatra szűrt lista alapján, mely ide kattintva érhető el. Ez esetben a kapcsolódó fényképeket is közzé tesszük.) 

Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton is szívből gatulál a kitüntetetteknek!

Forrás: Am Sajóiroda, Magyar Mezőgazdaság

Fotók: Címlapkép: Csatlós Norbert/Magyar Mezőgazdaság, Fakas István/AM

Hírszerkesztő: Nagy László