"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ágazati összefogással újulnak meg a Soproni Egyetem képzései

Ágazati összefogással újulnak meg a Soproni Egyetem képzései

Jelentősen átalakítja és fejleszti az erdőmérnök és a faipari mérnök-képzést, valamint a természetvédelmi, vadgazda mérnöki, illetve földmérő és földrendező mérnöki szakok szerkezetét a Soproni Egyetem. A cél az, hogy az oktatás hatékonyságának növekedése, valamint a mérhető nemzetközi hallgatói mobilitás mellett a képzések széleskörű ágazati együttműködésen alapuljanak.

A Soproni Egyetem a működési modellváltást követően nagy hangsúlyt fektet arra, hogy képzéseivel kapcsolatban a gazdaság és az ipar meghatározó képviselőitől rendszeresen kapjon visszajelzést. Ennek jegyében az egyetem egyeztetési folyamatot indított az állami és magán erdőgazdálkodók,  faipari vállalatok, továbbá az erdészeti és faipari szakmai szervezetek bevonásával, melyek középpontjában az Erdőmérnöki illetve  a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar 2022-es tanévre kidolgozott mintatantervei álltak. 

Történelmi pillanatban vagyunk: az egyetem, az állami és magán erdőgazdaságok, a faipari vállalatok, a szakmai szervezetek és a középfokú szakoktatás képviselői együtt fogalmazták meg a jövő képzési igényeit. Az egyetem az új tantervvel olyan stratégiai átalakítást indított el, amely évtizedekre meghatározza az oktatás jövőjét. A fenntarthatóság számunkra azt is jelenti, hogy mindig a legjobb és leghatékonyabb választ adjuk az előttünk álló kihívásokra, ezért nem csak a diploma megszerzéséhez szükséges tudást biztosítjuk, hanem a folyamatos továbbképzési rendszert is kialakítjuk – mondta el Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Az egyeztetési folyamat keretében hétfőn Sopronban tartott szakmai találkozón elhangzott, hogy az erdőmérnöki szak megújuló, idén szeptembertől bevezetendő mintatantervétől a szakemberek azt várják, hogy az ágazat gyakorlati igényeinek biztosításával egyidejűleg nemzetközi szinten is versenyképes, az ökológiai, gazdasági és műszaki ismeretanyagot szintetizáló, rugalmas és a jelenlegi kereteken túlmutató tudást nyújtson a hallgatóknak.

A tervek szerint 2022. szeptemberétől már az ipar visszajelzései által aktualizált formában indul a faipari mérnökképzés is, amelynek végleges tanterve a tegnapi találkozó eredményeként, széleskörű egyeztetést követően születik meg.

Forrás: SOE

Fotók: SOE

Hírszerkesztő: Nagy László