"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erősítik az agrár-erdőgazdálkodási képzést a Debreceni Egyetemen

Erősítik az agrár-erdőgazdálkodási képzést a Debreceni Egyetemen

Egyhetes nemzetközi agárerdészeti konferencia kezdődött múlt héten vasárnap a Debreceni Egyetemen. Az e héten szombaton befejeződő program célja, hogy agrár-erdőgazdálkodási képzést biztosítson a diákok és a mezőgazdasági érdekeltek számára, és segítse annak fejlődését a Földközi-tengeren és a hegyvidéki területeken.

A rendezvény hétfői napján „Magyar agrárerdészeti nap” címmel az Agrof-MM Erasmus+ európai projekt keretén belül nyílt konferenciát tartott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, valamint Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, ahol a projektben részvevők száméra lehetőség nyílt külföldi oktatók, hallgatók, szaktanácsadók, kutatók, szakújságírók és gazdálkodók előtt ismertetni a célkitűzéseiket, tevékenységeiket és az eddig elért eredményeiket.

Az agrárerdészet aránylag egy új terület, de egyre több esemény, projekt foglalkozik ezzel a témakörrel, amely hazánkban is egyre inkább előtérébe kerül, egyre jobban támogatják – ismertette dr. Herdon Miklós egyetemi tanár. – Az agrárerdészet azt jelenti, hogy erdős területen más növényeket is termesztenek, illetve állatokat tenyésztenek párhuzamosan az erdőműveléssel. A program célja, hogy szakemberek bevonásával minél jobban segítse ezt. Az ezzel kapcsolatos tantárgyak már bekerültek az egyetem képzésébe, de ezen a konferencián is próbálunk egy egységes, szakmai tananyagtagot és módszertant kidolgozni. A program szakmai hátterét a Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet, az informatikai támogatását pedig az Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézet biztosítja.

Ez a projekt az agrárerdészet oktatásának fejlesztésértől szól a projekt európai dimenzióban, amelyben 13 szakmai partner vesz részt. Az egyhetes rendezvénysorozat számos tevékenységet foglal magában, többek között előadásokkal, munkacsoportokkal, műhelyekkel, helyszíni képzéssel, esettanulmányokkal és a magyar erdészeti szakemberek és tudósok beszámolóival – mondta el a szakember.

Forrás: mon.hu

Fotók: Derencsényi István

Hírszerkesztő: Nagy László