"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az agrártárca célja a vadhús népszerűsítése és fogyasztásának növelése

Az agrártárca célja a vadhús népszerűsítése és fogyasztásának növelése

Soponyán tartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. szervezésében. A gasztronómiai fesztiválon nyitó beszédet mondott Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár.

Beszédében kiemelte, hogy a Minisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér attól, melyhez például egy közétkeztetésben résztvevő gyermek szokott. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mivel ezek azok alkalmak, melyek egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont. A gasztronómiai fesztiválokra éppen ezért nagy szerep hárul, emelte ki az államtitkár, és dicsérte ezzel a szervezők munkáját, a rendezvény kimagasló színvonalát.

A fesztiválon résztvevő látogatóknak kulináris élményekben lehet része, ugyanis a legjobb szakácsok mérik össze tudásukat, azt előtérbe helyezve, hogy a vendégeknek különleges íz élményt nyújthassanak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kg-ot, mely a tavalyi 61 600 kg-hoz képest jelentős növekedést jelent, ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz üzletek tevékenysége. Bitay Márton köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt.-nek és a támogatóknak, hogy ezt a fesztivált megrendezték és ezzel is népszerűsítik a vadhúst.

A rendezvény gerincét alkotó vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította a helyszínre. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül Soponyán, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer alapanyagot választja. A magas ásványi anyag- és rost tartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László