"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ahol a zene és az erdő összefonódik

Ahol a zene és az erdő összefonódik

Szeptember 29. és október 1. között ismét megszervezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című eseményt, amely utolsó rendezvénynapján a Nagyvárad közeli Püspökfürdőre látogat.

A püspökfürdői csodabogyós völgyben gyermek- és családi programokkal, kézműves-foglalkozásokkal, kulturális és komolyzenei műsorokkal, előadásokkal, valamint erdei sétákkal várják az érdeklődőket október 1-jén, vasárnap 11-18 óra között- hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet a Bihar Megyei Tanácsnál szerveztek kedden.

 

Immár 14. alkalommal Muzsikál az erdő, idén három térségben: májusban Kecskeméten, júliusban a Mátrai Művészeti Napok keretében kerítettek rá sort, ezen a hétvégén pedig a Körösök völgye következik. A rendezvény Magyarországon Gyula városa, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg a Regionális Erdők Hete nyitórendezvényeként, míg váradi részről most bekapcsolódott az itteni, másodjára történő lebonyolításba a Megyei Tanács, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség, a Romsilva, valamint az Erdészeti és Vadászati Felügyelőség.

A régió egyik jellemző fafajának, a nagylevelű hársnak egy ágát lengető Szabó Lajos, a Muzsikál az erdő Alapítvány elnöke hangsúlyozta: fő céljuk, hogy az erdő, a zene és a művészet erejével az emberek figyelmét a környezettudatos életmód felé irányítsák, illetve a térségek közt hidakat létesítsenek. Azt szeretnék üzenni: a globalizáció komplex társadalmi, gazdasági és környezeti problémáira csak közösen tudunk megfelelő válaszokat adni, fenntartható jövőt csak összetartással tudunk építeni úgy, hogy a helyi közösségek és a 

Kárpát-medencében élő nemzetek összefognak. Amúgy az évek folyamán a rendezvénynek kialakult egy sajátos koncepciója, aminek fontos elemei közé tartoznak a szakvezetéses erdei séta, a koncertek helyszínének gyalogos megközelítése, a népzenei és a klasszikus zenei előadások, melyekkel az átmenetet akarják biztosítani a túlhajszolt életvitelt és a nyugodt, természetközeli létforma közt. Azért esett a választásuk a püspökfürdői erdőre a környékünkön, mert természeti értékekben gazdag, és „a szúrós csodabogyók örökzöld cserjéi mediterrán hangulat sugároznak”.

 

Mint megtudtuk, külön gyermekeknek szánt programokkal készülnek, abból kiindulva, hogy ők a jövő letéteményesei, ezért igényes környezeti és zenei nevelésben kell részesüljenek. Fellépési lehetőséget kínálnak nemcsak a térség már ismert művészeinek, hanem az ifjú tehetségek számára is, és a messze földről érkező előadókat se utasítják el. „Szívjuk magunkba az erdei friss levegőt, gyönyörködjünk a táj szépségében, s közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünk, hogy feltöltődhessünk testileg-lelkileg”- tanácsolta a főszervező, aki azt is mondta: a meteorológiai előrejelzések szerint jó idő várható, különben pedig meggyőződésük, hogy „nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés”.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök azt nyilatkozta: örömmel csatlakoztak a tavaly nagy sikernek örvendett rendezvénysorozathoz. 11 órától a helyi termékek seregszemléje zajlik, illetve elkezdődnek a gyermekprogramok. 12 órától gyalogos túra indul magyar és román nyelvű idegenvezetéssel. A koncertek 13 órakor kezdődnek, körülbelül 800 méternyire a parkolótól. Fellépnek: a Nagyváradi Állami Filharmónia Fúvósegyüttese, karmester: Lorenzo Moroni, a Kecskeméti Aurin Leánykar, karnagy: Durányik László, a Somnium Laude Kamarakórus, a Cantus Corvinus Vegyeskar, karnagy: Holló Erzsébet, a Corpus Harsona Quartett, művészeti vezető: Pálinkás Péter, 16.30-18.00: Szakvezetéses erdei séta a parkolóhoz.

 

Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) igazgatója azt emelte ki, hogy ezzel is az ökoturizmust akarják népszerűsíteni. Őstermelők, népi mesterek is jelen lesznek, a helyszínen lehet falatozni is. 10, 11 és 12 óráról busz indul a Szakszervezetek Művelődési Háza és az ortodox katedrális közötti parkolóból, a visszatérési időpontok: 15, 16 és 17 óra.

Meleg Vilmos, a filharmónia igazgatója arról tájékoztatott, hogy az intézmény fúvósai Gounod Kis szimfónia fúvósokra című szerzeményével készülnek, egy körülbelül 20 perces műsorral.

Timár Miklós, az Erdészeti és Vadászati Felügyelőség ellenőrzésekkel foglalkozó igazgatója azt emelte ki: azért karolták fel a kezdeményezést, mert meg akarják mutatni azt, hogy az erdő fái nem csak tüzelőanyagnak alkalmasak, hanem más miatt is értéket jelentenek. Szíjjártó Zoltán, a Romsilva gazdasági igazgatója reményét fejezte ki, hogy hagyomány teremtődik a rendezvényből.



Forrás: erdon.ro

Szerző: Ciucur Losonczi Antonius

Fotók: erdon.ro

Hírszerkesztő: Nagy László