"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Állami génbanki védelem és koordináció a magyar ebfajtáinknak

Állami génbanki védelem és koordináció a magyar ebfajtáinknak

A magyar kutyafajták tenyésztésének állami koordinációja ismételten szükségessé vált – hangsúlyozta megnyitó beszédében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Herman Ottó Konferencia Központban csütörtökön megrendezett szakmai tanácskozáson.

A magyar fajták törzskönyvezett kölyökszáma az utóbbi 20 évben a hatodára esett vissza, létszámuk elérte a veszélyeztetettségi szintet. Nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a célunk, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végezzük tájékoztatott - az államtitkár.

Kiemelt programként kezeljük a kilenc magyar kutyafajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítását. A genetikai minták gyűjtése, a populációs elemzések és kutatások mellett az örökítő anyagok biztonságos megőrzése is az állami génbankban történik a jövőben. Így az állami szerepvállalással olyan feladatokat akarunk ellátni, amelyek most nem megoldottak, és olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek jelenleg nem elérhetőek a tenyésztőszervezetek számára – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

Az államtitkár beszéde végén jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter döntését, miszerint a génmegőrzés területén szükséges koordinátori feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezi ki Mezőszentgyörgyi Dávidot, a Herman Ottó intézet főigazgatóját.

Ezt követően Mezőszentgyörgyi Dávid ismertette a magyar ebfajták tenyésztésének rövid és hosszú távú céljait, majd a magyar pásztor- és vadászkutya-fajták állami génmentési feladatairól hallhattak a résztvevők.

Mészáros Mihály a Haszonállat-génmegőrzési Központ munkatársa kifejtette, hogy a magyar kutyafajták törzskönyvezett állománya, az aktív populáció, az elmúlt évtizedben jelentős mértékben csökkent. Valamennyi fajtánknál a genetikai változatosság beszűkült, értékes tenyészvonalak kisodródtak a fajtákból és megnőtt a rokontenyésztettség. Hangsúlyozta továbbá, hogy napjainkra a tenyészállatok kiválasztásának rendszerében a hagyományos módszereken túl, a modern technika adta újabb eljárások bevonása is szükségessé vált.

A konferencia második részében a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH szakembereinek előadásaiban a résztvevők megismerhették a magyar ebfajták tenyésztésének jogi szabályozását és a tenyésztéssel kapcsolatos tenyésztésszervezési feladatokat, valamint a HáGK által javasolt in vitro génmegőrzés lehetőségeit.

A HáGK több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkezik különböző fajok génmegőrzési programjának kidolgozásában, fenntartásában és koordinálásában.  Egyedülálló baromfi in vitro génbankja, a génmegőrzést támogató, szaporodásbiológiai és genetikai vizsgálatok terén meglévő ismeretanyag, valamint a rendelkezésre álló technikai háttér kiváló alapot biztosít a kutya in vitro génmegőrzési munkához. A konferencián elhangzott előadások megfelelő áttekintést nyújtottak az egyesületek és tenyésztő szervezetek számára arról, hogy milyen vonatkozó molekuláris biológiai, valamint spermatológiai vizsgálati lehetőségek állnak rendelkezésre.

Forrás: FM Sajtóiroda/HáGK

Fotók: kutya-tar.hu

Hírszerkesztő: Túri János