"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Államtitkári látogatás és évértékelő rendezvény a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Államtitkári látogatás és évértékelő rendezvény a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét, az erdőt kezelik az állami erdészeti társaságok, amelyek többek között természetvédelmi és turisztikai feladatokat is ellátnak. – erről is beszélt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Szombathelyi Erdészeti Zrt. évértékelő rendezvényén.

Felelős és takarékos gazdálkodást kívánt a 2023-as év, így lesz ez 2024-ben is. A fapiaci keresletcsökkenés ellenére kiváló munkát végeztek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai, amiért Bugán József vezérigazgató köszönetet mondott a társaság hagyományos évértékelőjén. A szakterületek vezetői beszámoltak a fahasználat, a vadgazdálkodás az erdőművelés eredményeiről és a 2024-re tervezett feladatokról.

 

Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára kifejtette, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. országosan is kiváló munkát végzett. A „Gondolatok az erdő- és vadgazdálkodás jövőjéről” címet viselő előadásában pedig beszélt arról, hogy az állami erdészeti társaságok nem pusztán erdőgazdálkodást, hanem az annál lényegesen többet jelentő erdőkezelést végeznek, amelyben benne van az ökoszisztéma szolgáltatás, az ökoturisztika, a klímavédelem és a szénmegkötés.

Az erdő alapú gazdaság szerves része a cégcsoport. Az élő erdő a társadalom minden tagjának nyújt valamilyen szolgáltatást. Az ágazat a jövőért dolgozik. A kormányzati szándéknak köszönhetően mára 25,4 %-ra nőtt Magyarországon a fával borított terület aránya. A növekedést jelentős támogatások és szemléletformáló programok is segítik. A Településfásítási Program keretében eddig már 56 ezer sorfát ültettek el országszerte és folytatódik az Újszülöttek Erdeje Program is.

Az Agrárminisztérium főosztályvezetői, Szentpéteri Sándor, Kovács Ferenc és Nagy Bálint pályázati, vadgazdálkodási és erdőgazdálkodási témakörökben adtak tájékoztatást.

Dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója „Mitigáció és alkalmazkodás az erdőiparban” címet viselő előadásában a klímaváltozás lassításának lehetőségeiről beszélt.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt. FB

Fotók: Szombathelyi Erdészeti Zrt. FB

Hírszerkesztő: Nagy László