"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány – nyilatkozta a vízügyi igazgatóság a Nyugat.hu-nak. A lap fotókat is közöl arról, ahogy Toronyban, az Arany-pataknál gátakat kezdtek építeni az állatok, ezzel pedig a patakot is felduzzasztották, amely az olvadással komoly gondokat okozhat majd. A patakmeder elhanyagolt, gazzal és fákkal benőtt, úgyhogy építőanyaga bőven van a hódoknak, amelyek több várat is építettek már a mederbe.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a lapnak azt írta, a hódok által kialakított torlaszok valóban megemelik a gátak mögött a vízszintet, így gyakori a vízfolyás menti területek elöntése még olyan időszakokban is, mikor egyébként nem kell árvízi elöntéstől tartani. Sőt, a nagy csapadék után kialakuló árhullámok levonulását is károsan befolyásolják a hódgátak.

Az eurázsiai hód viszont védett állatfaj, itthon a XIX. század közepére levadászták őket, de a XX. század utolsó évtizedében megkezdődött visszatelepítésük a Duna-Dráva és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, illetve a Tisza középső és felső folyásánál. Spontán vándorlás révén mára az egész ország területén megjelentek, Budapesten is több helyen láttak már hódokat.

Törvényileg csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és felügyeletével lehet fellépni a hódok ellen, a hódgátak elbontásának engedélyezését a vízügyi igazgatóságnak is a természetvédelmi hatóságnál kell kezdeményeznie, az elbontott hódvárakat az állatok viszont vissza is szokták építeni.

A lap azt írja, a toronyi hódvárakat a szakemberek megszemlélték, és a hódgát környezetének kivételével a medret műszaki szempontból megfelelőnek találták. Ahogy közleményükben írták, a mederben található növényzet most már a természetközeli állapotot tükrözi.

Az eurázsiai hódok által okozott károk száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, a gátak, kidöntött, megrágott fák lakossági, mezőgazdasági és erdészeti szempontból is komoly problémát okoznak, bár volt, ahol az önkormányzat kifejezetten örült az állatok munkájának, mert több olyan fát is kitermeltek, amelyeket a szakembereknek amúgy is ki kellett volna vágnia.

Forrás: Nyugat.hu, hvg.hu

Fotók: Nyugat.hu

Hírszerkesztő: Nagy László