"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az ásotthalmi az ország első erdőőri iskolája - képgaléria!

Az ásotthalmi az ország első erdőőri iskolája - képgaléria!

135 éves az ország első erdészeti középiskolája. Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium noveber 16.-i jubileumi ünnepségén felavatták az iskola új zászlóját, és két új tantermet is átadtak.

Magyarország első erdőőri szakiskolája 1883. október 10-én nyitotta meg kapuit Ásotthalmon. Akkor két tanárral és tizenegy diákkal indult meg az oktatás. Alapítása összefügg a szegedi nagy árvíz rombolásával, azzal, hogy az újjáépítés részeként magvalósuló alföldfásítási programhoz szakembereket kellett képezni. Az első tanévnyitó beszédet Bedő Albert mondta, aki akkor országos főerdőmester volt. Az iskola 1961 óta viseli az erdőmérnök nevét.

A pénteki ünnepségen Andrésiné Ambrus Ildikó igazgató köszöntő beszédében azt mondta, máig hálásak Bedő Albertnek, hogy felépült az iskola. – Ekkor létesült egy képzeletbeli híd is, amely összeköti a múltat és a jelent, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a pillérekbe értékeket építsünk. Megtanítsuk a fiataloknak az erdők iránti szeretet, a szakma és elődeink tiszteletét – fogalmazott az intézményvezető.

Az eseményen részt vett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, miniszterhelyettes, aki szerint óriási dolog, hogy két emberöltő alatt fennmaradt az iskola és maga a szakma is. Kiemelte, az ágazat népszerűsítésében az iskoláknak kell élen járni a képzés színvonalával és a tanárok felkészültségével.

Egy iskola mindig hidat képez múlt, jelen és jövő között. Továbbörökíti a múlt tudását, alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz és átadja azokat az ismereteket és készségeket a diákoknak, amelyekre szükségük lesz a jövőben – mondta köszöntőjében. Az intézmény 1883-ban azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy az akkori erdőtörvény rendelkezéseinek megfelelően olyan erdészeket képezzen, akiket az állami és jogi erdőbirtokosságokon alkalmazni lehet. Az iskola azóta  megszakítás nélkül működik, szép számú erdész szakembert adva az országnak. Nekünk, döntéshozóknak felelősségünk van abban, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét ráirányítsuk a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Az agrárium munkahelymegtartó képességét növelni kell, olyan válaszokat kell találjunk a jelen kihívásaira, amelyben benne van a biztos jövő ígérete és mind az ágazat, mind a vidék fejlődése szempontjából létfontosságú – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor hangsúlyozta: a mezőgazdasági ágazat népszerűsítésében az iskolák élen járhatnak, hiszen a képzés színvonalával, az intézmény felszereltségével és a pedagógusok szakértelmével meggyőzhetik a gyermekeket és elsősorban a szülőket. A miniszterhelyettes az ásotthalmi iskolát példaértékűnek nevezte, mint fogalmazott: a 442 hektáros tanulmányi erdő, a gépek, a fóliaházak révén rendelkeznek a színvonalas képzéshez szükséges feltételekkel, ahol a diákok szakoktatók segítségével sajátíthatják el a szakma fortélyait. A tanárok munkáját dicséri az országos versenyeken elért kiváló eredmények, míg az iskola vezetésének munkáját jól tükrözik a folyamatos fejlesztések, amelyet hűen példáz az ez alkalomból átadott, a kor színvonalának megfelelően felújított két tanterem is.

Farkas Sándor szólt az iskola névadójáról, az ország fő-erdőmesteréről, Bedő Albertről, akinek 100 évvel ezelőtti haláláról is megemlékeztek a 135 éves fennállását ünneplő intézmény ünnepségén. Mint mondta, az ásotthalmi iskola csodálatos parkját alkotó fák a történelem tanúi. Közülük már több itt állott akkor, amikor 1883-ban maga Ferenc József magyar király idelátogatott. Átélhették azt is, ahogy a 20. század történelmi viharai ellenére a korabeli vezetők is belátták, hogy az iskolára szükség van és így napjainkig folyamatosan fennmaradhatott az erdészeti képzés.

Juhász Tünde megyei kormánymegbízott azt hangsúlyozta, szeretné hogy a névadó elhivatottsága ne csak a most itt tanuló nemzedéknek legyen példa, hanem ezt adják tovább utódaiknak is, és ápolják Bedő Albert örökségét.

A falu polgármestere, Toroczkai László is részt vett az ünnepségen, elmondta, a település gyöngyszeme ez az intézmény. Hozzátette, Ásotthalom önkormányzata ebben az évben posztumusz díszpolgári címet ítélt oda az erdőmérnöknek.

Eljött a születésnapra Bedő szülőfalujának, Sepsikőröspatak polgármestere Kis György Sándor, akinek – nagy meglepetést okozva – átnyújtotta az erről szóló oklevelet. Bedő Albert halálának 100. évfordulója alkalmából beszédet mondott Szentpéteri Sándor az OEE ügyvezető igazgatója és dr. Sárvári János az OEE Könyvtár őre is.

A megemlékezés az iskola diákjainak műsorával folytatódott, amely alkalmával többek között mostani és a régi diákok is elmondták gondolataikat. Ezt követően megmutatták azt a két új tantermet, amelyeket egy 2006-ban épült oktatási szárny tetőterében alakítottak ki. Megtudtuk, a tervek szerint itt a virágkötő lányok elméleti óráit tartják majd. Végezetül a jelen lévő vendégek együtt megkoszorúzták a 100 éve elhunyt Bedő Albert mellszobrát. A jubileumon bemutatták az iskola legújabb évkönyvét, és felszentelték az új iskolazászlót is.


 A 135 év alatt 4500 diák végzett itt, akiket 170 pedagógus tanított a folyamatosan bővülő intézményben. Ma öt szakot oktatnak a középiskolában, 267 diákjuk van, közülük 230 kollégista. Az itt végzett szakemberek igen keresettek, hiszen az intézmény falai között magas szintű képzést kapnak. Évtizedek óta a legjobb teljesítményeket nyújtják a diákok a szakmai megmérettetéseken, legutóbb az országos Szakma Kiváló Tanulója versenyen egyéniben és csapatban is első helyezést értek el.

További képek a Híralbumok képgalériában tekinthetők meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: AM Sajtóiroda, delmagyar.hu/Hajó Edina

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László