"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átlátható és hatékony az állami erdőgazdaságok működése

Átlátható és hatékony az állami erdőgazdaságok működése

Az utóbbi napokban megjelent sajtóhírekre reagálva a Földművelésügyi Minisztérium ismét leszögezi: a szaktárca még nem kapta meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végleges ellenőrzési jelentését. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jelentéstervezetre több észrevételt tett, amelyekre még szintén nem érkezett válasz.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az állami erdészeti társaságok 2010 és 2014 közötti időszakának működését vizsgálta. Ezen időszak alatt nem a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolta a tulajdonosi jogokat a társaságoknál, hanem az MFB.

A földművelésügyi tárca 2014-től felügyeli a 22 állami erdőgazdaságot, azóta felügyelő bizottságok segítik és ellenőrzik a társaságok szabályos működését. Személyi változások is történtek, cserélődtek a vezérigazgatók, az átvételt követően megszűnt a VERGA Zrt. akkori vezetőjének megbízatása 2015. január 20-án. Miután a Földművelésügyi Minisztérium átvette a tulajdonosi jogokat, a jobb átláthatóság, hatékonyabb ellenőrizhetőség és működés érdekében módosult az állami erdészeteket érintő szabályozás is.

Az erdészeti társaságok kiemelt feladatai közé tartozik a közjóléti szolgáltatások ellátása. Az elmúlt 2 évben több mint 7 milliárd forint összegben valósítottak meg az erdészetek beruházásokat, amelynek eredményeként számos turistaház, túraútvonal, kilátó, kerékpárút stb. épült. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy nemzeti kincsünkkel, az erdővel minél több természetbarát ismerkedhessen meg, s eközben az erdőkben rejlő értéket megóvjuk, gyarapítsuk az utókor számára is.

Forrás: FM Sajtóiroda

Hírszerkesztő: Nagy László