"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdők nem válhatnak botanikus kertté Romániában

Az erdők nem válhatnak botanikus kertté Romániában

Az erdők nem válhatnak botanikus kertté, Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára – vélekedett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ-es tárcavezető egy szerdai bukaresti konferencián rámutatott, a minisztérium feladata tartani az egyensúlyt az erdő különböző funkciói, a biológiai sokféleséget biztosító, a gazdasági, illetve a társadalmi szerepük között.

Tánczos szerint az utóbbi időben az erdőnek a biodiverzitásban betöltött szerepére helyeződött a hangsúly, hozzátette azonban: „...mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az erdők nem válhatnak botanikus kertté”. A környezetvédelmi miniszter úgy vélekedett, a szén-dioxid megkötésén vagy a fajok és élőhelyek védelmén túlmenően az erdőknek Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára.

Európában még mindig több millió, talán több tíz millió háztartás használja a fát a hő- és adott esetben az áramtermeléshez is” – részletezte az Agerpres hírügynökség által idézett tárcavezető.

Tánczos elmondta: a hét folyamán a bukaresti kormány elé kerülő új erdőstratégiának is az a célja, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot, a rugalmasságot és az egyensúlyt az erdő három fő funkciója között. „Egy asztalhoz kell ültetnünk mindazokat, akik a legjobbat akarják az erdőnek, a legjobbat akarják az iparnak, és a legjobbat akarják az élőhelyeknek is, és akik hozzá akarnak járulni ehhez közép- és hosszú távon” – fogalmazott a tárcavezető.

Forrás: kronikaonline.ro

Fotók: AGERPRESS

Hírszerkesztő: Nagy László