"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Erdők Nemzetközi Napja 2022: Az erdők és a fenntartható termelés és fogyasztás

Az Erdők Nemzetközi Napja 2022: Az erdők és a fenntartható termelés és fogyasztás

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjává (IDF) nyilvánította. Az Erdők Világnapja hívja fel a figyelmet minden típusú erdő fontosságára. Az Erdők Nemzetközi Napján az országokat arra ösztönzik, hogy tegyenek helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére. A 2022-es év témája az “Erdők, fenntartható termelés és fogyasztás”. Az idei év jelmondata: Válaszd a fenntartható (tartamos) fát az emberek és a Föld egésze javára.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából Csóka Péter, a FAO igazgatója, a XV. Erdészeti Világkongresszus társ-főtitkárának, főszervezőjének gondolatait adjuk közre:

A világnapoknak az lenne a célja, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkozzunk olyan dolgokon, amiket a hétköznapok forgatagában hajlamosak vagyunk nem észrevenni. Az Erdők Világnapja eddigi témái mindig az erdő és egy fontos kapcsolódó terület, például víz, biodiverzitás, klíma viszonyára hívták fel a  figyelmet, most azonban egy egészen másról, az ember és természet viszonyáról szól, és a téma most talán időszerűbb, mint korábban bármikor.

Ugyanis egyszer és mindenkorra végetért az az időszak, amikor a fogyasztás utáni vágyunknak még semmi nem szabott határt (egyébként valószínűleg már 50-60 éve véget ért, csak úgy csináltunk, mintha nem vettük volna észre). Át kell gondolnunk, hogy mit, mennyit, és főleg, hogy hogyan termelünk, de legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb, hogy hogyan fogyasztunk. A világ egy jelentős része már hosszú ideje nem csupán igények kielégítése céljából termel, hanem először igényeket állít elő, hogy legyen mit kielégíteni. Ez így nyilván nem tartható fenn.

Ha valamit meg lehet/kell tanulni a fenntartható erdőgazdálkodás 300 éves történelméből, akkor az éppen az, hogy az igények, lehetőségek és a természet összhangja miként tartható fenn. Ezt illusztrálja a Világnapra készült filmben a fa, mint  nyersanyag, a maga korlátlan lehetőségeivel. De valóban korlátlanok a lehetőségek, vagy épp mi magunk korlátozzuk őket? Miközben az erdő javai közül a fa szinte az egyetlen, amit képesek (vagy hajlandók?) vagyunk pénzben mérni, azaz ez jelzi az erdő értékét, nagyon hanyagul bánunk vele: a kitermelt fa felét egyszerűen elégetjük, sokszor rossz hatékonysággal, és nem is mindig csak kényszerből, hanem mert üzletileg jó megoldás. Nyilván ez sem tartható fenn.

A fának a jelen és a jövő nyersanyagává kellene válnia egy olyan környezetben, ahol szinte mindent azzal „mosnak zöldre”, hogy mennyi fát helyettesít.  Pedig a fát nem helyettesíteni kell, hanem okosan használni, annyit és arra, amennyit és amire szabad. Egy zöld, körkörös gazdaság ha természetből származó, megújuló nyersanyagokra épül is, csak valós igények kielégítésére törekedhet. A világ és benne a gazdaság csak így tartható fenn.

Csatlakozzon az Erdők Nemzetközi Napjának megünnepléséhez március 21-én, és válassza a fenntartható fát!

További részletes információk a 2022-es Erdők Nemzetközi Napjával kapcsolatban a FAO honlapján érhetőek el a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: FAO, OEE

Szerző: Csóka Péter, OEE

Fotók: FAO

Hírszerkesztő: Nagy László