"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Éves szinten több millió forint költséget jelenet a DALERD Zrt.-nek az erdők tisztán tartása

Éves szinten több millió forint költséget jelenet a DALERD Zrt.-nek az erdők tisztán tartása

A Délalföldi Erdészeti Zrt. évente két-három alkalommal szervez hulladékgyűjtési akciót a lakosság bevonásával, erre azonban tavaly a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor.

Múlt héten megírtuk, hogy gombamód szaporodnak a szeméthegyek a Szeged környéki erdőkben. Lapunk megkeresésére a Délalföldi Erdészeti Zrt. munkatársai végigjártak a Göndör sor és a körtöltés mellett a társaságkezelésében lévő erdőket.

– A körtöltés környékén lévő ingatlanok nagy része nem a DALERD Zrt. kezelésében van. A helyszínen látott hulladék döntő többsége nem a mi területünkön van.A hulladék részben a lakosság, másrészt a területen tartózkodó hajléktalanok tevékeny közreműködésével került az ingatlanokra– közölte megkeresésünkre Fazekas József, a DALERD Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette, a társaság évente két-három alkalommal szervez hulladékgyűjtési akciókat a lakosság és civil szervezetek bevonásával, de sajnos ez tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt.

Fazekas József kiemelte, hogy a DALERD évente általában 1-3 millió forintot költ hulladékelszállításra anyagi helyzetének függvényében a vagyonkezelésében lévő Csongrád-Csanád és Békés megyében elhelyezkedő területein.

Elmondta, a tavalyi évben Szegeden három alkalommal szerveztek szemétgyűjtést: január 31-én a Hópárduc utcában, augusztus 17-én a Göndör soron, október 7-én és 8-án pedig Szeged 32A és Szeged 38-as tagon. Ennek összköltsége 122 931 forint volt.

A vezérigazgató-helyettes megemlítette, hogy 2020 folyamán a „Tisztítsuk meg az országot!” kampány keretében pályázatot nyújtottak be az illegális hulladék elszállításának finanszírozására. Elmondta, 2021 tavaszán várható a pályázat eredménye, hozzátéve, hogy legközelebb nagyobb szabású hulladékgyűjtési akció a tavasz folyamán várható, amikor a terület járhatóvá válik.

Makrai László, az SZKHT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére elárulta, hogy a társaság az elmúlt évben hat bejelentést kapott a körtöltés mentén található illegális hulladéklerakókról. A lerakók helyszíni bejárását követően minden esetben megállapították, hogy az érintett területek nem önkormányzati tulajdonúak és azok üzemeltetését ennek megfelelően nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. látja el.

– Ezeket a bejelentéseket minden esetben továbbítottuk az érintett ingatlantulajdonosoknak abból a célból, hogy tegyenek intézkedéseket az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Makrai felhívta a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa a kötelezettségét önként nem teljesíti, vagy nem állapítható meg a személye, illetve annak személye, aki a hulladéktól a jogszabályok megsértésével vált meg, akkor a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.

Forrás: szegedma.hu

Fotók: Szegeden láttam Facebook-csoport

Hírszerkesztő: Nagy László