"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az ökoturizmus új dimenziója: megújult a Réka-kunyhó a Mecsekben

Az ökoturizmus új dimenziója: megújult a Réka-kunyhó a Mecsekben

Újabb ökoturisztikai beruházást valósított meg a Mecsekerdő Zrt., az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. támogatásával. Ezúttal a Réka-kunyhó kulcsosház újult meg, amelyet március 20-án ünnepélyesen adtak át. A fejlesztés összhangban van a fenntarthatóság és a természetvédelem elveivel, miközben tovább gazdagítja a régió turisztikai kínálatát.

A kulcsosházak hagyománya a Mecsekben mélyen gyökerezik. Az egykori kis erdei házak, amelyeket eredetileg az erdészetek használtak, az idők során eltávolodtak eredeti funkciójuktól és új életre keltek az ökoturizmus színterén. A Réka-kunyhó felújítása a kezdetektől fogva kiemelt cél volt, hiszen maga az épület több mint 110 éves múltra tekint vissza, ráadásul a Mecsek egyik legszebb pontján található.

A fejlesztés, amelyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. 30 millió forintos támogatásával valósítottak meg, magasabb komfortfokozatot és korszerűséget hozott a Réka-kunyhóba. Az újjászületett kulcsosház új tető-és födémszerkezetet kapott, az épület előtti filagóriát új helyre helyezték át, valamint a ház homlokzata is teljesen megújult. Ezen felül, a fenntarthatóság jegyében, napelem-rendszert telepítettek, így biztosítva az áramellátást.

A Réka-kunyhó mostantól 10 + 2 fő számára kínál kényelmes szálláslehetőséget, továbbá a környezet megújulásával a vendégek számára térkövezett terasz, megújult tűzrakóhelyek és esőbeállók is rendelkezésre állnak. A Mecsekerdő továbbra is elkötelezett az ökoturisztikai fejlesztések, valamint a fogyasztói igények változásához való alkalmazkodás iránt.

Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója, kollégájával, Varga Jenővel a közel húsz éve az Alpokban látott menedékházak mintáját szerették volna átültetni baranyai környezetbe. A korábban blokkházként működő épületek közül a Mecsek egyik legszebb pontján, három patak találkozásánál, az akkor már több mint 110 éves Réka-kunyhóra esett a választás. Kezdetben a cél az volt, hogy a lehető legegyszerűbb módon üzemeltessék a házat, felmérjék a várható igényeket és megtalálják a tökéletes működési formát. A Réka-kunyhó 2008 óta várja vendégeit, amelynek felújításával elindult a többi rossz állapotban lévő kulcsosház rekonstrukciója is: Gyopár kulcsosház, Büdös-kúti kulcsosház, Gubacsos kulcsosház és Pusztabányai kulcsosház. 2018-ban már öt kulcsosház várta a túrázókat a Mecsekben. Ezek közül a Büdös-kúti kulcsosház közvetlenül a kéktúra útvonalán, a Gyopár és a Pusztabányai kulcsosház pedig néhány száz méterre esik a kéktúra útvonalától.

A Mecsekerdő Zrt. minden érdeklődőt szeretettel vár a megújult Réka-kunyhóban, ahol ötvöződik a természet szeretete és a környezettudatos pihenés. Érdemes felfedezni a Mecsek kincseit, valamit ellátogatni a folyamatosan megújuló kulcsosházak egyikébe.

 

 

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Fotók: Mecsekerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László