"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az idei ősz az egyik legerősebb vadászidény itthon

Az idei ősz az egyik legerősebb vadászidény itthon

Hazánk erdeinek egyik gyakori lakója a dámszarvas. A dámvadak barcogása, azaz párzása október elején kezdődött el, és egyes területeken egészen november kö­zepéig eltart. Ebben az idő­szakban lehet elejteni a legszebb és a legnagyobb agancsú állatokat. A magyarországi bikák a nemzetközi trófearangsorban is előkelő helyen állnak, így nem csoda, hogy vonzzák a külföldi vendégeket.

Az október eleje óta tartó dámbikaidény ugyan még nem ért véget, de a kiváló állománnyal büszkélkedő Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. már most az elmúlt évek egyik legerősebb vadászidényének nevezi a 2017–2018-ast – mondta el lapunknak Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főmunkatársa. Összesített eredményekről azonban még korai beszélni, hiszen a „golyóra érett” dámbikákat november végéig lehet még vadászni hazánk erdeiben.

Érdeklődésünkre hozzátette, hogy a magyar dámvadak a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedők. A hivatalos trófearanglistán az elmúlt évtizedek ötven legnagyobb dámtrófeája közül több mint húsz hazánkban került terítékre. A dobogó első és második fokán két gúthi óriás áll.

A legjobb agancsot viselő bikák hazánkban két állami erdőgazdaság, a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete és a tolnai Gyulaj Zrt. területén élnek, ezt a vonatkozó statisztikát összeállító Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) anyagai is mutatják – folytatta Földvári. Ma Magyarországon csaknem harmincötezer dámszarvas él.

Erről a fajról érdemes tudni, hogy a nyitott, parkosabb területeket kedveli, illetve a lombos erdőket is szereti. Érdekesség, hogy a dámszarvas valaha olyan egzotikus helyeken is elterjedt volt, mint Etiópia. Erről több, majdnem ezeréves barlangrajz is tanúskodik, de a faj mára teljesen kihalt az afrikai országban. Hazánkban viszont nőtt a dám­vadállomány létszáma az elmúlt évtizedekben, és ez elsősorban nem az éghajlatváltozásnak köszönhető. Az erdősítés, valamint a mezőgazdasági struktúra jelentős változása a fő ok. A nagytáblás művelés teret hódított hazánkban, ami kedvez a nagyvadfajoknak, köztük a dámnak – hangsúlyozta az OMVK munkatársa.

Talán a trófealistán elfoglalt előkelő helyeknek is köszönhető, hogy Magyarországot gyakran látogatják külföldi vadászok. Leggyakrabban Németországból és Ausztriából jönnek Magyarországra vadászni, de a tengerentúli vendégek sem ritkák. Évente 20-25 ezer külföldi vadász fordul meg hazánkban, jellemzően szeptembertől februárig tart a látogatásuk. Az OVA tavalyi idényre vonatkozó statisztikái szerint a külföldi vadászvendégek a nagyvadak közül őzből lőttek a legtöbbet.

Ennek két oka lehet – magyarázta lapunknak a kamara munkatársa. Az egyik, hogy hazánkban ez a leg­elterjedtebb és legnagyobb számban élő nagyvadfaj. A másik pedig az, hogy a mutatós trófeát ígérő őzbakok elejtése kifejezetten olcsónak számít – legalábbis egy kapitális gím- vagy dámszarvashoz képest. Egy átlagos külföldi vadász akár több őzbakot is elejthet, míg gímből vagy dámból általában egyet-kettőt szoktak lőni.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy a vadászat nem csupán a szenvedélyről szól. A nagyvadfajok létszámát – természetes ellenségük nem lévén – másként nem lehetne szabályozni.

Forrás: Magyar Idők

Szerző: Kiss Adorján

Fotók: Kovács Attila/MTI

Hírszerkesztő: Nagy László