"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az idén Bábolna adott otthont az országos fakitermelő versenysorozat döntőjének - képgaléria!

Az idén Bábolna adott otthont az országos fakitermelő versenysorozat döntőjének - képgaléria!
A 31. Bábolnai Gazdanapok adott otthont a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat idei döntőjének, amelyet a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészetének csapata nyert meg.

A szombaton befejeződött 31. Bábolnai Gazdanapok végén különleges, tradicionális eseménynek, a XVII. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatnak is helyet adott a rendezvény. Az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. versenye a profi favágóknak szólt. A döntőbe jutott versenyzők kombinált darabolásban, döntésben, gallyazásban, választékolásban, darabolásban, hasításban, sarangolásban és szerelésben mérték össze tudásukat. A versenyben legjobbnak a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészete bizonyult.

(Fotó: Erdő-Mező Online)

Az országos bajnokság versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezték. Bakon Gábor, az Andreas STIHL Kft. ügyvezetője elmondta, a gyorsasággal szemben munkavédelem, a munkabiztonság és a keretszabályok betartása került fókuszba a pontszerzés során.

A megmérettetés akár technikai sportnak is betudható olyan szakmabelieknek, akik a napi életben is a motorfűrészeket bőgetik. Bár, ezek a szakemberek a nyilvánosságtól elszeparálva, a külvilág számára gyakran láthatatlanul dolgoznak, hiszen a biztonság érdekében munkaterületük a laikusoknak megközelíthetetlen. Éppen ezért is népszerűsítik évről évre ilyen módon a fakitermelők hivatását, hiszen az országos bajnokság idején minden érdeklődő szemügyre veheti az egyes munkalépéseket, a favágás csínját-bínját. Egy másik törekvés, hogy a szakmát ne favágóként illessék a köztudatban, hanem fakitermelőként, melyhez erőnlét és technikai tudás is szükséges. Az országos mezőnyben csupa rutinos kezű szakember vett részt, köztük hölgyek is, akik bár a szebbik nemet képviselték, mégsem vallottak szégyent.

A verseny nagyon népszerű, népes tábort csalogat mindig, hiszen az év során hat régiós, kvalifikációs megmérettetésből került ki az a mintegy száz csapat. Komoly tétje volt a bajnokságnak, hiszen az első három gárda háromszázezer forinttal lehetett gazdagabb, a pénzjutalmon túl minden nevező munkaruházati felszerelést vehetett át annak érdekében, hogy szem előtt tartsák a biztonságot munkavégzésük során. Bakon Gábor azt is elmondta, érdekes momentum, hogy a kétévente megrendezendő fakitermelők hivatalos világbajnokságán minden esztendőben indul magyar csapat.

További képek a szövegkapcsolóra kattintva böngészhetőek a Híralbumok képgalériánkban!

Végeredmény:

1. Vértesi Erdő Zrt. – Tatabányai Erdészet
2. Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt.
3. Gyöngyösi Fanyűvők
4. Gemenc Zrt.
5. Hanyi Hódok
6. Dalerd Zrt. Nagy István
7. Silvanus 2001 Kft. – Robert Holz Kft.
8. Agrogold – STIHL Császár
9. Vértesi Erdő Zrt. – Alba Berkenye Kft.
10. Északerdő Zrt. – Encsi Tűzoltók

Forrás: kemma.hu

Szerző: H.D.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok - Dobogó csoportkép: Erdő-Mező Online

Hírszerkesztő: Nagy László