"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Méltó emlék a hajdani erdőmérnöknek

Méltó emlék a hajdani erdőmérnöknek
A Bakonyerdő Zrt. keresztet állított Kocziha János erdőmérnök emlékére. Ahol a kereszt áll, az a második világháború előtt a Gróf Esterházy Hitbizományi Uradalom Pápa-Ugodi Erdőhivatalának erdőgondnokságához tartozott. Ott szolgált egykor a szakember, akinek kitartó és fegyelmezett munkájából, erdőszeretetéből sokat tanulhatott az őt követő erdészgeneráció.

A szakember a mai Brassó-megye területén található Zernesten született 1886-ban. Erdőmérnöki oklevelét 1913-ban szerezte Selmecbányán. Zernesten kezdett el dolgozni, majd 1921-ben már Fenyőfőn teljesített szolgálatot a hitbizomány alkalmazásában, erdőgondnoki beosztásban. A birtokot gróf Esterházy Tamás irányította 1945-ig. Az uradalom akkori területe 56 ezer hold volt, amivel a Dunántúl második legnagyobb birtokának számított.

A családi visszaemlékezés annyit őrzött meg Kocziha János halálának körülményeiről, hogy 1948. május 28-án is – amikor már az akkori állami erdészetnek, a MÁLLERD-nek az alkalmazásában állt – reggel elindult munkába, de késő estig sem tért haza. Felesége kerestetni kezdte és másnap az erdő mélyén találták meg holtan. Ezen a helyszínen áll a kereszt, rajta Kocziha János nevével, hirdeti a 70 évvel ezelőtt elhunyt erdőmester emlékét. A keresztet – mely Fodor Zoltán munkája –, Rudi Péter plébános szentelte fel.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság, Bakonyerdő Zrt.

Szerző: Rosta Katalin

Fotók: Bakonyerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László