"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója

Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója
Május 23-án zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében.

 
A programhoz immár hagyományosan Erdész szakmai nap kapcsolódott, a Mecsekerdő Zrt. erdésztechnikusainak találkozójának és továbbképzésének idei témája az erdőnevelés (gyérítés jelölés) volt. A rendezvény a Tripammer-fa környezetében zajlott - a kedvelt kirándulóhelyet Tripammer Károlyról, Pécs első erdőmesteréről neveztek el.
 
A programot Keszi László vezérigazgató nyitotta meg, kiemelve a szakmai továbbképzés fontosságát, a közös gondolkodás és az összefogás erejét, mely a Mecsekerdő Zrt. eredményeinek legfontosabb erőforrása.
 
A versenyen 15 erdésztechnikus indult, akiknek egy 2,5 km-es pályán végighaladva kellett megoldaniuk a napi munkájukhoz kapcsolódó 10 féle feladatot: tájékozódás, lágyszárú növények, károsítók, védett és vadászható fajok felismerése, erdőfelújítás leírása, állomány leírás, famagasság- és fatérfogat becslés, fakészlet mérés, gyérítés jelölés, választékolás, rönk- és sarang számbavétel valamint korong- és golyós lövészet versenyszámokban. A megmérettetést a HUSQVARNA Magyarország Kft. támogatta.
 
 
Eredmények:
I. Kovács János kerületvezető erdész Szigetvári Erdészet
II. Deák Zoltán kerületvezető erdész Árpádtetői Erdészet
III. Appl Gábor kerületvezető erdész Sásdi Erdészet
 
A dobogósoknak gratulálunk!
 
A Baranya megyei forduló I. helyezettje képviseli a Mecsekerdő Zrt.-t az Év Erdésze 2018 verseny országos döntőjében, amelyre 2018. június 20-21-én kerül sor Gyula-Városerdőn. Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk!
 
 
A Szakmai továbbképzés három helyszínen zajlott, ennek során kétszintes gyertyános tölgyes állományok törzskiválasztó- illetve növedékfokozó gyérítés jelölését, valamint a mellékállomány becslését kellett elvégezni. A szakszemélyzet háromfős csoportokban oldotta meg a feladatot, az etalon és az egyéni megoldások összevetése ezt követően tő melletti konzultáció keretében történt. Az eredmények összegzésére előadás keretében került sor.
 
A rendezvény a verseny eredmények ismertetésével zárult. A díjakat Keszi László, az erdőgazdaság vezérigazgatója, valamint Schmidt Éva, a Mátyás Kft. Pécsi Husqvarna Szakáruházának vezetője adta át. A nap tapasztalatait Ripszám István termelési vezérigazgató-helyettese foglalta össze.
 
Évente ez az alkalom szolgál arra, hogy a Mecsekerdő Zrt. teljes szakszemélyzete együtt lehessen, ápolva és szorosabbra fűzve a munkatársi kapcsolatokat, erősítve az erdészek közismerten jó összetartását. A nyárias idő és a házigazda Árpádtetői Erdészet kiváló ellátása hozzájárult a jó hangulathoz.

Forrás: MECSEKERDŐ Zrt.

Fotók: MECSEKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László