"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája - képgaléria!

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája - képgaléria!

2013 után ismét magyar fa, Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy lett a 2016-os év európai fája, hozták nyilvánosságra Brüsszelben. A februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta.

A 2016 Év Európai Fája verseny a környezetvédelemre irányuló tevékenységeket támogató Environmental  Partnership Association által rendezett ünnepélyes eredményhirdetésére szerdán, április 20-án került sor Brüsszelben. Az eredményhirdetés védnöke Pavel Poc, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának egyik alelnöke.   Az estet, melyen közel 250 fő volt jelen, az Európai Bizottság képviseletében Ladislav Miko és Natalie Pauwels vezette le. A fa vándordíjat, valamint a fák ültetését és ápolását támogató 560 € összegű csekket Bozsolik Róbert, Bátaszék Legöregebb fájának benevezője vette át Magyarországról. Az eredményhirdetést követően a jelenlévők megtekinthették a döntőben résztvevő fákról készült fotókiállítást és megkóstolhatták a brnói Mendel Egyetem által felajánlott a dél-morvaországi borokat.

Heiki Hanso, a tavalyi nyertes észt fa képviselője adta át a a fából készült vándordíjat az idei győztes jelölőinek. Az Európai Év Fája cím birtokosa a vándordíj mellett a versenyt kísérő online adománygyűjtés során összegyűlt támogatást is átvehette, amelyet a nyertes fának, a jelölő közösség többi fájának, illetve újabb fák ültetésére szántak a szervezők.

Idén már tizenöt ország vett részt a versenyben, melyhez 2016-ban újonnan csatlakozott Észak-Írország és Németország. Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviselte, mely 2015-ben győzött az Ökotárs Alapítvány által szervezett magyarországi Év Fája versenyben. A fákra február 1. és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni.

A címért 15 ország egy-egy fája versengett egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák.

Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.

Az Európai Év Fájáról, a bátaszéki molyhos tölgyről további képeket a Híralbumok képgalériánkban tekinhet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: treeoftheyear.org, MTI

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok, treeoftheyear.org

Hírszerkesztő: Nagy László