"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Becsengettek az erdei iskolákban

Becsengettek az erdei iskolákban

Az erdészeti erdei iskolák hálózata közel harminc intézményt számlál. Ezekben olyan élmények várják a gyerekeket, amelyekre tantermi körülmények között soha nem tehetnének szert.

Gondolta volna, hogy több mint félszáz éve szerveznek Magyarországon különféle erdei iskolákat? Míg a 19. században legtöbbször a beteg gyerekek jártak gyógyulni a friss erdei levegőre, ma már mindenki számára elérhető szórakoztató-ismeretterjesztő programokat tartanak erdei környezetben. Népszerűségük töretlenül növekszik: a tavalyi évben is több tízezer gyerek vett részt az ország 29 erdészeti erdei iskolájának programjain.

Ezek az intézmények legtöbbször az általános iskolás csoportoknak kínálnak tematikus programokat, kiegészítve a különféle természetismereti tantárgyak anyagát. A növekvő népszerűségük oka, hogy élménydús és hasznos időtöltést jelentenek – nem csak a nyári szünetben, hanem egész évben. Ráadásul a szülők is biztonságban tudhatják gyerekeiket.

A SEFAG Zrt. által üzemeltett Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Rinyabesenyő mellett, a régió más hasonló intézményeihez hasonlóan, egész nyáron telt házzal üzemel. Az általános iskolások körében a legnépszerűbb, ők teszik ki a nyári vendégek 90 %-át.

A gyerekek legjobban a friss levegőt és a természetközeliséget szeretik, azt hogy az iskolával ellentétben itt „mozog a tananyag”. Lehet lábnyomokat keresni, virágokat és gyógynövényeket gyűjteni, megfigyelni a különféle rovarokat, madarakat és vízi élőlényeket és persze sokat kirándulni és játszani. A látszólag szabad felfedezés mögött azonban jól tervezett pedagógiai program áll. Az erdészeti erdei iskolák a tulajdonos erdészetek szakmai felügyelete mellett működnek, tapasztalt erdőpedagógusokat alkalmazva. Ez garantálja, hogy a gyerekek a korosztályuknak és a képességeiknek megfelelő témákkal foglalkozzanak, és ne csak jól érezzék magukat, hanem hasznos dolgokat is tanuljanak az erdőben töltött napok során.

Az erdei iskolai programot tervező osztályfőnököknek a SEFAG szakemberei azt javasolják, hogy lehetőség szerint már minimum fél évvel előre foglalják le a programot, különösen ha a szünetekre vagy a nyári időszakra terveznek. Az iskola név tévesszen meg senkit - a természetközeli programok az iskolások mellett családoknak, baráti vagy munkahelyi közösségeknek is kiváló időtöltést jelentenek bármely évszakban. A szülőknek pedig azt tanácsolják, hogy a lehető legkevesebb elektronikus „kütyüvel” engedjék az erdőbe a gyerekeket.

Forrás: KaposPont

Fotók: KaposPont

Hírszerkesztő: Nagy László