2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 11:23
Ágazati, szakmai hírek

Becsengettek az erdei iskolákban | 2018-07-05

Élmények a tantermeken túl

Az erdészeti erdei iskolák hálózata közel harminc intézményt számlál. Ezekben olyan élmények várják a gyerekeket, amelyekre tantermi körülmények között soha nem tehetnének szert.

Gondolta volna, hogy több mint félszáz éve szerveznek Magyarországon különféle erdei iskolákat? Míg a 19. században legtöbbször a beteg gyerekek jártak gyógyulni a friss erdei levegőre, ma már mindenki számára elérhető szórakoztató-ismeretterjesztő programokat tartanak erdei környezetben. Népszerűségük töretlenül növekszik: a tavalyi évben is több tízezer gyerek vett részt az ország 29 erdészeti erdei iskolájának programjain.

Ezek az intézmények legtöbbször az általános iskolás csoportoknak kínálnak tematikus programokat, kiegészítve a különféle természetismereti tantárgyak anyagát. A növekvő népszerűségük oka, hogy élménydús és hasznos időtöltést jelentenek – nem csak a nyári szünetben, hanem egész évben. Ráadásul a szülők is biztonságban tudhatják gyerekeiket.

A SEFAG Zrt. által üzemeltett Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Rinyabesenyő mellett, a régió más hasonló intézményeihez hasonlóan, egész nyáron telt házzal üzemel. Az általános iskolások körében a legnépszerűbb, ők teszik ki a nyári vendégek 90 %-át.

A gyerekek legjobban a friss levegőt és a természetközeliséget szeretik, azt hogy az iskolával ellentétben itt „mozog a tananyag”. Lehet lábnyomokat keresni, virágokat és gyógynövényeket gyűjteni, megfigyelni a különféle rovarokat, madarakat és vízi élőlényeket és persze sokat kirándulni és játszani. A látszólag szabad felfedezés mögött azonban jól tervezett pedagógiai program áll. Az erdészeti erdei iskolák a tulajdonos erdészetek szakmai felügyelete mellett működnek, tapasztalt erdőpedagógusokat alkalmazva. Ez garantálja, hogy a gyerekek a korosztályuknak és a képességeiknek megfelelő témákkal foglalkozzanak, és ne csak jól érezzék magukat, hanem hasznos dolgokat is tanuljanak az erdőben töltött napok során.

Az erdei iskolai programot tervező osztályfőnököknek a SEFAG szakemberei azt javasolják, hogy lehetőség szerint már minimum fél évvel előre foglalják le a programot, különösen ha a szünetekre vagy a nyári időszakra terveznek. Az iskola név tévesszen meg senkit - a természetközeli programok az iskolások mellett családoknak, baráti vagy munkahelyi közösségeknek is kiváló időtöltést jelentenek bármely évszakban. A szülőknek pedig azt tanácsolják, hogy a lehető legkevesebb elektronikus „kütyüvel” engedjék az erdőbe a gyerekeket.

Becsengettek az erdei iskolákban
Forrás: KaposPont
Fotók: KaposPont
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat