"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A biztonságos erdei tűzgyújtást és tűzoltást oktatták gyerekeknek a VADEX Zrt.-nél

A biztonságos erdei tűzgyújtást és tűzoltást oktatták gyerekeknek a VADEX Zrt.-nél

Fejér megyében évente több mint 500 szabadtéri tűzeset történik, túlnyomó részük emberi hibából. Az ilyen esetek megelőzésére kiránduló gyerekeknek oktatták a biztonságos tűzgyújtást, tűzoltást és a természetjárás szabályait a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadasparkban. Az interaktív foglalkozást és terepi bemutatót erdészeti és katasztrófavédelmi szakemberek tartották, akik úgy látják, az oktatást érdemes egészen fiatalon elkezdeni, hogy a felnövő gyerekek tudatos viselkedésükkel megelőzzék a tűzeseteket, megóvják a környezetüket és az élővilágot.

A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást, melynek egyik kiemelt célja a prevenciós programok, tájékoztatók szervezése. Ennek jegyében szerveztek csütörtökön foglalkozást kiránduló általános iskolás gyerekeknek a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadasparkban.

„Fejér megyében évente 500-600 szabadtéri tűzeset következik be, 99 százalékuk az emberi tényezőnek köszönhető. Ennek kiküszöbölését a lakosság tájékoztatásával lehet elérni.” – fogalmazott Sallai László tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Elmondta, ha a természetben kirándulunk, előzőleg érdemes tájékozódnunk, hogy nincs-e tűzgyújtási tilalom, alkalmas-e egyáltalán a kiszemelt terület a tűzrakásra, nincs-e a közvetlen közelben kiszáradt, tűzveszélyes növényzet, aljnövényzet. Lehetőleg kijelölt helyen rakjunk tüzet, vagy ha magunk alakítjuk azt ki, akkor a tűzrakóhely akadályozza meg a lángok továbbterjedését. Szükséges magunkkal vinnünk oltóvizet, esetleg homokot, hogy az égő anyagokat, a parazsat végleg el tudjuk oltani távozáskor. Fontos, hogy az oltás legyen nagyon alapos, ne csak felületes! – hívja fel a figyelmet a szakember.

„Rendkívül fontos nekünk, erdészeknek, hogy az erdei környezetet megóvjuk, megvédjük minden módon, ahogy csak lehet. Ennek egyik útja, hogy a gyerekeknek, a felnőtteknek minél szélesebb körben átadjuk az erdőben való helyes viselkedést. Éppen ezért örülünk annak a szakmai kapcsolatnak, melyet megkötöttünk a katasztrófavédelmi igazgatósággal.” – emelte ki Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy az erdei iskolai foglalkozásaikon több mint 3.600 gyerek vesz részt.

A Pákozdi Pagony erdei foglalkoztató termében a természetben való helyes viselkedésről, a tűzesetek megelőzéséről és a már bekövetkezett tűzek, katasztrófahelyzetek kezeléséről tartott interaktív órát Kálmán Kristóf erdőmérnök és Sallai László katasztrófavédelmi kirendeltségvezető. Ezt követően a gyerekek kimentek a terepre, ahol nagy örömükre, játékosan kipróbálhatták egy tűzoltóautó fecskendőjét, majd a gyakorlatban tanulták meg a helyes tűzrakást és a tűzoltást. A terepi bemutató vidám hangulatban, pillecukor-sütéssel zárult a Pagonyban.

Forrás: Székesfehérvár Városportál

Fotók: Molnár Artúr

Hírszerkesztő: Nagy László