"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bővült az ASP miatti fertőzött terület Pest megyében

Bővült az ASP miatti fertőzött terület Pest megyében

A korábban fertőzötté vált Pest megyei zárt vadaskert közvetlen közelében igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Nébih laboratóriuma 2019. december 4-én. A vírust két elhullott vaddisznóból mutatta ki a hatóság.

Pest megyében korábban kizárólag egy zárt vadaskertben találtak fertőzött állatokat a szakemberek, ahova feltételezhetően emberi közvetítéssel jutott el a vírus. A betegség megjelenésekor az országos főállatorvos, a vadaskert vaddisznó-állományának felszámolása mellett, a környező, fertőzöttnek nyilvánított területen is elrendelte az állatok fokozott kilövését és a hullák aktív keresését.

2019. december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két, a vadaskert közelében, elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az ASP-t. A vírus zárt vadaskerten kívüli, szabad területen való megjelenése miatt az országos főállatorvos – a Szakértői Csoport* javaslata alapján – a fertőzött és a magas kockázatú terület bővítése mellett döntött. Az intézkedés Fejér megye 11, míg Komárom-Esztergom megye 10 vadgazdálkodási egységének teljes területét érinti. A vadgazdálkodási egységek aktuális kockázati besorolásáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak az érintettek: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv

Fontos, hogy az „erdő lezárására” nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány terjedésének megelőzése érdekében. A legfontosabbak, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően. Továbbá, ha valaki elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót lát, ne érjen hozzá és azonnal értesítse a Nébih-et ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).

Forrás: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László