2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 10:46
Ágazati, szakmai hírek

A bükkös klímazóna várható változásai a ZALAERDŐ Zrt. területén | 2018-07-03

MTA PAB Erdészeti és Vadgazdálkodási munkabizottságának zalai kihelyezett ülése

A munkabizottság a ZALAERDŐ Zrt. erdeiben tartotta meg ülését Surd térségében. A vendégeket elsőnek a házigazda erdőgazdaság nevében Rosta Gyula vezérigazgató köszöntötte, majd Keszi László a munkabizottság elnöke nyitotta meg a szakmai napot és köszöntötte az öt állami erdőgazdaságot képviselő 32 erdész kollégát. A programot a vendéglátók a „Bükkös klímazóna várható változásai a ZALAERDŐ Zrt. területén” címmel állították össze.


A kifejezetten terepi bejárás során a házigazdák igyekeztek szemléletesen bemutatni azokat az erdőket, melyekben az elmúlt évtizedekben bizonyítottan bekövetkezetett klimatikus változások váratlan, új feladatok elé állították az erdőgazdálkodót.
 
Míg Zala megye jelentős részére a bükkös klíma volt a jellemező 1960-1990 között, addig mára ez a klímazóna minimálisra csökkent és a jövőben szinte teljes megszűnését prognosztizálják a kutatók. Ennek pedig már most jól látható hatásai vannak a bükkös faállományokra, különösen az olyan határtermőhelyeken, mint a surdi – mondta el Nemes Zoltán erőgazdálkodási osztályvezető és dr. Páll Miklós osztályvezető, a program szervezői.
 
A klímazónán kívül található surdi erdőkben látható volt:
 
• A kezdetben még mesterségesen, majd később természetes felújítással létrehozott fiatalosokban a bükk jelenleg még egészséges, kielégítő fejlődést mutat.
 
• A középkorú bükkösökben már egyre több a csúcsszáradt egyed, az állományok kiritkulnak, a záródás csökken.
 
• Az idős állományok gyors pusztulásnak indultak és helyenként tömeges pajorkár lépett fel már az állomány alatt. Egészségügyi véghasználatokat kellett végezni és az erdőfelújítást csak speciális, úgynevezett „csöves” technológiával lehetett sikerrel végrehajtani.
 
A pajor elleni vegyszeres védekezés jelentősen növeli az erdőfelújítás költségeit, de jelenleg nem ismert más eljárás. Bodor György nyugdíjas erdőmérnök kollégánk saját kísérleteiről és tapasztalatairól tájékoztatta a szakmai résztvevőket.
 
A klímaváltozás nemcsak a bükköt érintette, más fafajokon is új betegségek, új károsítók jelentek meg és okoztak időnként tömeges pusztulást – számolt be a Nagykanizsai erdészet igazgatója, Kreiner Roland.
 
A lucfenyveseket teljesen fel kellett számolni a szúkár miatt, ami mára már a vörösfenyőn is fellépett. A szelídgesztenye, mint elegyfafaj, egy gombabetegség miatt szinte teljesen kiveszett az erdőkből, majd ugyan ez a gombakárosító a kocsánytalan tölgyeken is megjelent.
 
A változásokra adható válasz példájaként mutatták be Surd 10F erdőrészlet duglászfenyő állományát, ami egyelőre jól alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.
 
A házigazdák, összegezve tapasztalataikat javasolták az őshonosság és a tájhonosság fogalmának felülvizsgálatát, mert a gyorsan változó termőhelyi körülmények már nem teszik lehetővé az e fogalmakra alapozó törvényi szabályozás betartását. Ami ma még őshonos vagy tájhonos egy adott helyen, az rövid időn belül már nem lesz az.
 
A Magyar Tudományos Akadémia PAB Erdőgazdálkodási és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2013. szeptemberében alakult meg a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának előmozdítása érdekében, jelenleg 5 állami erdőgazdaság és összesen 44 fő tagja van.
A bükkös klímazóna várható változásai a ZALAERDŐ Zrt. területén
Forrás: Mecsekerdő Zrt.
Fotók: Mecsekerdő Zrt.
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat