"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csak típusminősített drónokat lehet majd használni az erdőgazdálkodásban is

Csak típusminősített drónokat lehet majd használni az erdőgazdálkodásban is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete*, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését. A minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők.

A módosító rendelet rögzíti, hogy a típusminősítési eljárás követelményrendszerét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a honlapján teszi közzé. 

A MATE szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét, amely elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján, a https://uni-mate.hu/egyetemi-laborkozpont linken. A megadott linken lehet tájékozódni – egyebek mellett – a MATE részére benyújtandó dokumentumokról, a minősítési eljárás menetéről, az esetlegesen szükséges adatpótlás feltételeiről, valamint az eljárások időigényéről és díjszabásáról.

Pozitív eredménnyel zárult típusminősítési eljárást követően a permetező dróntípusok forgalomba hozatali engedélyt kapnak és bekerülnek a MATE által vezetett kapcsolódó nyilvántartásba. Az érvényes engedély meglétének igazolására a növényvédelmi gépre – feltűnő helyre – matricát kell felragasztani. Az igazoló matricákat szintén a MATE adja ki.

Azokra, akik permetező drónt vásárolnak, ebben a tekintetben nem vonatkozik kötelezettség, ugyanakkor célszerű minden esetben meggyőződniük arról, hogy a kereskedőtől vásárolni kívánt permetező drón rendelkezik-e érvényes forgalomba hozatali engedéllyel és igazoló matricával.

Kiemelendő, hogy Magyarország területén, annak légterében a mezőgazdasági légi járművel történő mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel, növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi vagy talajerő-gazdálkodási tevékenységek végzését ugyancsak rendelet** szabályozza.

Felhívjuk az érintett, permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatok figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek. A Nébih a már értékesített eszközök esetében meghosszabbította a határidőt és 2022. június 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására a már megkezdett eljárások esetében.

Azoknak, akik korábban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező (nem típusminősített) permetező drónt vásároltak, ajánlatos folyamatosan figyelemmel kísérniük a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján a minősített típusok listáját és meggyőződniük arról, hogy a korábban beszerzett permetező drónjuk rendelkezik-e már érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A határidő meghosszabbításának oka, hogy a MATE a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyelőre nem tudta teljes körűen elvégezni a bejelentett típusok minősítéséhez szükséges szabadföldi vizsgálatokat.

2022. július 1-től a MATE részére benyújtott kérelmek elbírálása, illetve a permetező drónok típusminősítése a vonatkozó rendeletben foglaltak szerint - adminisztratív minősítés esetében 30 napos, vizsgálattal megvalósuló minősítés esetében pedig 90 napos határidővel - folyamatos lesz.

A Nébih 2022. július 1-jét követően – a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével – a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.

Hivatkozott jogszabályok:
* a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendeletet módosító 45/2021. (XII. 1.) AM rendelet
** 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről 

Korábbi cikk a témában:
Indul a permetező drónok kötelező típusminősítése

 

Forrás: NÉBIH

Fotók: pulpandpapercanada.com

Hírszerkesztő: Nagy László