"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csaknem teljes az erdőállomány pusztulása a Tengelici Parkerdőben - viharkár Tolnában

Csaknem teljes az erdőállomány pusztulása a Tengelici Parkerdőben - viharkár Tolnában

A Szekszárdhoz közeli Tengelici Parkerdőben a faállomány nagy részét kipusztította a szombati vihar. Gőbölös Péter a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy június elsején hajnalban a nagy intenztású, szupercellás zivatar körülbelül ezer köbméternyi faállományt tett tönkre a három hektáros területen.

Csodálatos, közel harmincméteres, százhúsz-százharminc éves, a Gindly-Benyovszky kastély és a Benyovszky emlékkápolna között található kalábriai fenyőket csavart ki a szél. Magyarországon a Tengelici Parkerdőben volt egy helyen ilyen sok kalábriai fenyő, amely a viharban mind együtt pusztult. A Benyovszky-park területe járhatatlanná vált. A vihar kidöntött huszonöt és harmincöt méter magasságú idős tölgyfákat, nagylevelű hársfákat, kocsányos tölgyeket, kőrisfákat, korai juharfákat, és ostorfákat is.

Robbanásszerűen végig pusztította a vihar a Tengelici Parkerdőt. A térségben dolgozó, sokat látott kollégáim is azt mondták, hogy ilyen jellegű erdőkár még nem volt. Hihetetlen, hogy ez megtörtént, a vihar úgy jött, mint egy ítéletcsapás – tette hozzá Gőbölös Péter. 

A Tengelici Parkerdő járhatatlan és életveszélyes. Senkinek nem javasolják, hogy az erdőbe menjen, ráadásul jelenleg kidőlt fák állják el az utakat. A Gyulaj Zrt. munkatársai egyelőre egyetlen utat tudtak feltárni, amely az erdőbe vezet.

Gőbölös Péter a kármentesítési munkálatokról elmondta, hogy több megközelítési útvonalat próbálnak találni, kialakítani, amelyeken később a munkagépekkel közlekedni tudnak. Amint meg tudják nyitni a megközelítési utakat, elkezdődik az érdemi munka, a fakitermelés, kárfelszámolás, a későbbiekben, ősztől pedig az erdőfelújítás facsemetékkel.

– A Tengelici Parkerdő iszonyatos károkat szenvedett, teljesen újra kell telepíteni a fákat, erdősíteni a területet – mondta Gőbölös Péter. Ismertette, hogy szerencsére a 2014-ben felújított és átadott Benyovszky-kápolna nem sérült meg.

Forrás: teol.hu

Fotók: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

Hírszerkesztő: Nagy László