"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csergezán Pál festőművész születésének 100 éves évfordulójára emlékeztek

Csergezán Pál festőművész születésének 100 éves évfordulójára emlékeztek

Csergezán Pál festőművész, természetfestő születésének száz éves évfordulója alkalmából tartott közös megemlékezést a hétvégén a Pilisi Parkerdő és a Vadászkönyv Klub Egyesület. A résztvevők méltatták a budakeszi környéki erdőkhöz nagy mértékben kötődő művész különleges tehetségét és szenvedélyét, amellyel a Pilisi Parkerdő vadvilágát és természeti szépségeit örökítette meg.

Csergezán Pál munkássága kapcsán az erdők iránti elkötelezettség különös figyelmet érdemel. Az általa megörökített inspiráló természeti környezetből Magyarországon több mint kétmillió hektár áll a társadalom és az alkotóművészek rendelkezésére, melyeket az állami erdészeti társaságok szakemberei gondoznak – emelte ki dr. Csépányi Péter, a Parkerdő vezérigazgató-helyettese.

A szakember beszédében emlékeztetett, hogy “az erdők nem csupán gazdasági értékkel bírnak, hanem sokkal többek ennél: levegő- és víztisztítás, zajvédelem, és nem utolsósorban művészi ihlet forrásai. Az erdők ökoszisztéma szolgáltatásainak széles spektrumát nyújtják, beleértve a rekreációs és kulturális értékeket is. Nekünk erdészeknek küldetésünk és feladatunk e szolgáltatások fenntartása és a jövő generációnak való átadása. Arra törekszünk, hogy munkánkkal méltóak legyünk Csergezán Pál örökségéhez, és biztosítsuk, hogy az erdők szépsége és ihlető ereje a jövő művészeit is inspirálja. Az erdők megőrzése és gondozása közös örökségünk és jövőnk záloga.”

A száz éve, 1924. június 28-án született művész gazdag és rögös életútját az eseményen a Vadászkönyv Klub részéről Nagy János, valamint ifj. Kőhalmi Tamás festőművész mutatták be, mely életútról az idei évben a Nimród újság cikksorozatot is közöl hasábjain.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László