"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Felújítják a Csónakázó-tavi kilátót Nagykanizsán

Felújítják a Csónakázó-tavi kilátót Nagykanizsán

Napokon belül elkezdődik az évek óta lezárt nagykanizsai Csónakázó-tavi kilátó felújítása. Az erre vonatkozó vállalkozási szerződést múlt hét csütörtökön írták alá.

Közel százhuszonöt millió forintba kerül a több mint negyven méter magas, tizenegy tonnás, egykor szebb napokat látott olajfúró-torony rendbetétele. A kilátót nem csak helyrehozzák, esztétikai renoválást is végeznek rajta. Kialakításra kerül többek közt egy rendezvénytér a földszinten, a panorámát pedig két teraszról lehet majd csodálni.

A  létesítmény anno, fénykorában, még Nagylengyelben, Dióskálon és Bázakerettyén látta el feladatát, amikor még az olajipar „dübörgött" a megyében. Később, a hetvenes években a tornyot leselejtezték és átadták Nagykanizsa önkormányzatának. A város akkori vezetése a rendelkezésére bocsájtott toronyból kilátót építtetett, amit ezt követően a Csónakázó-tó keleti részén lévő parkerdőben helyeztek el.

Az építmény idővel a tó környékének látványossága lett, népszerű a turisták körében. Azonban idővel – rendbetétel híján – az állapota leromlott, a balesetveszély miatt le is kellett zárni. A Csónakázó-tó területének vagyonkezelője, a Zalaerdő Zrt. vállalta az építmény felújítását és „többlet látványosságot" nyújtó átépítését. A szerződés csütörtöki aláírásakor tartott tájékoztatón Tóth Nándor alpolgármester elismeréssel szólt az erdőgazdaság társadalmi szerepvállalásáról. Emellett hangsúlyozta: a Csónakázó-tó a város vezetésének is kiemelt fejlesztési területei közé tartozik.

Másfél-két éven belül a körforgalomtól a parkolóig terjedő utakat hozatjuk rendbe - jelezte Tóth Nándor.   – Játszótér is épül majd, ami Kanizsa egykori várára fog hasonlítani a tervek szerint. Ezen kívül még idén, szintén a Zalaerdővel való együttműködésnek köszönhetően, a tó körbejárható lesz a kialakítandó útnak köszönhetően – összegezte az alpolgármester.

- Fontos, hogy a kirándulókat megfelelő szolgáltatások fogadják a Csónakázó-tó körüli parkerdőben - ezt Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója mondta. – Ezért építtettük korábban az erdei tornapályát. A kilátó rekonstrukciója pedig a közjóléti tevékenységünk része – tette hozzá. Rosta Gyula jelezte: a kivitelező vállalkozást nyílt közbeszerzési eljárás során választották ki. A legkedvezőbb, közel 125 millió forintos árajánlatot egy budapesti székhelyű cég tette.

A vállalkozás vezérigazgatója, Túri Árpád az eseményen hangsúlyozta: igazi turisztikai attrakció válik majd a felújítás után a kilátóból. A már említett látványosságokon túl teljes díszkivilágítást is kap az építmény, amit szeptemberben adnak majd át.

Meleg Gábor felelős műszaki vezető kérdésünkre elmondta: a munkaterület jövő szerdai átadása után elkezdik az építmény részleges bontását. Amint ezzel végeznek, legyártják a szükséges acélszerkezet-elemeket. Mindez közel két hónapos munkát vesz igénybe. A szakember tájékoztatása szerint ezután következik a rekonstrukció „végső" szakasza, az egyes részegységek beépítése.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Szabó Zsófia

Fotók: Gerely Szilárd

Hírszerkesztő: Nagy László