2018. 11. 12. Ma Jónás, Renátó, Jozafát névnapja van. Pontos idő: 21:10
Ágazati, szakmai hírek

Kilencszáz mázsa makkot vet el az ősszel a DALERD Zrt. | 2017-11-17

Erdőfelújítások, pótlások a Békés megyei állami erdőkben

Kilencszáz mázsa makkot vet el ezekben a hetekben a DALERD Dél-alföldi Erdészeti Zrt. Békés megyében. A munkálatok elsősorban erdőfelújításokat és pótlásokat szolgálnak, hiszen a társaság az elmúlt évtizedekben már valamennyi rendelkezésére álló szabad területet felhasznált új erdők telepítésére.

Korábban a DALERD kezelésében is volt viszonylag kis mennyiségben szántó- és gyepterület, de azokat már évekkel ezelőtt betelepítették, azaz új erdőket hoztak létre rajtuk – nyilatkozta lapunknak Puskás Lajos okleveles erdőmérnök, a DALERD Dél-alföldi Erdészeti Zrt. erdészeti tájékoztatási központjának igazgatója. A szakember elmondta, jelenleg erdőfelújításokat végeznek olyan helyeken, ahol az erdőgazdálkodás részeként fákat vágtak ki, vagy ahol különböző erdőkárok miatt van szükség a helyreállításhoz.

Békés megye állami erdőinek közel nyolcvan százalékát tölgyesek alkotják. A DALERD Gyulai és Körös-vidéki Erdészetében folyik ezekben a hetekben a makkvetés – hangsúlyozta Puskás Lajos. Előbbi helyekhez egyébként értelemszerűen a fürdőváros, Sarkad, Doboz, Szabadkígyós utóbbihoz például a Póstelek, Zsadány, Mezőgyán, Geszt, Vésztő, Szeghalom és Körösladány körüli erdők tartoznak. A 90 ezer kiló makkot a társaság magánszemélyektől vásárolta meg, akik előzetesen gyűjtési engedélyt kaptak a DALERD-től.

Természetesen a felvásárlás során folyamatosan vizsgáljuk a makk egészségi állapotát – ecsetelte Puskás Lajos. – Az augusztusban és szeptemberben lehullott makkot nem vesszük át, mert azok túlnyomó része férges, beteg. Az októbertől lehullók már egészségesek. Ugyanolyan ez, mint a gyümölcsfáknál, azoknál is a férges hullik le elsőként. Az erdészeti munka kissé eltér a közismert hivatásoktól.

A mi szakmánkban az emberi életnél sokkal hosszabb időtávlatokban kell gondolkodni – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre az erdőmérnök. – A makk jövő év április-­május tájékán kel majd ki. A fakadó tölgycsemeték vörös színűek, szépen látszódni fog majd a soruk. A vágásérettséget viszont olyan optimális körülmények között, mint nálunk Gyula-Városerdőn, 100–110 év múlva, kevésbé ideális élőhelyen 80–90 évesen érik el. Utóbbi területeken ugyanis hamarabb romlik az állapotuk. Ahhoz, hogy 100 év múlva 30–35 méter magas tölgyek alatt sétálhassanak utódaink, most kell elvetni a makkot.

A makkvetést kétféle módon hajtják végre: kézzel vagy géppel. Előbbi módszert olyan helyeken alkalmazzák, ahol egy-két éve már volt gépi erdősítés, de a pockok, a vaddisznók vagy az aszály károsította a vetést. Ilyenkor, a kis területfoltok miatt, legtöbbször nem érdemes géppel dolgozni. Marad a fáradságos kézi erő, amikor kapával fészkekbe vetik az emberek a makkot.

Gyula-Városerdőn is kézi erővel dolgoztak a napokban, de más ok miatt. Ott úgynevezett átalakító üzemmódú erdőt működtet az erdőgazdaság. A közjóléti rendeltetésű erdőben az egyik legfőbb cél, hogy vágásterület nélkül fenntartsák az erdőállapotot. A makkvetést ennek megfelelően olyan helyeken végzik, ahol a fák már kiöregedtek, kipusztultak és egyfajta lék alakult ki. Ezekre a kis tisztásokra vetik a makkokat. A többi fának (juhar, szil, kőris) jól repülő magjuk van, így ők eredményesen beszórják a lékeket. A tölgyek nehéz makkja viszont legfeljebb csak szajkó­röpte-távolságra tud eljutni. A 2–5 hektáros vágásterületek legnagyobb részén már végeztek a gépi makkvetéssel az erdészetek. A megújuló erdők már csak a jó időre várnak.

Kilencszáz mázsa makkot vet el az ősszel a DALERD Zrt.
Forrás: beol.hu
Fotók: Imre György
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján

Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján | 2018-11-09

A Pálos atyáknál emlékezett az OEE az I. világháborúban elhunyt erdész-vadász-bányász-kohász kollégákraMindenszentek előtt tartott megemlékezést az OEE Kaposvári Helyi Csoportja

Mindenszentek előtt tartott megemlékezést az OEE Kaposvári Helyi Csoportja | 2018-11-09

Főhajtás a somogyi erdész kollégák előtt


Szín- és agancskavalkád az Aranyos-patak völgyében

Szín- és agancskavalkád az Aranyos-patak völgyében | 2018-11-08

Jelentősen csökkent a hibás elejtések száma


A jövő gazdaságának alapja a biomassza hatékony hasznosítása

A jövő gazdaságának alapja a biomassza hatékony hasznosítása | 2018-11-08

BIOEAST konferenciát rendeztek Budapesten


Túl sok fát vágnak ki a szentgáli tiszafásban?

Túl sok fát vágnak ki a szentgáli tiszafásban? | 2018-11-08

Óvják a ritkaságnak számító állományt
Imperial22 futárszolgálat