"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Rendhagyó dám ünnep volt Tamásiban

Rendhagyó dám ünnep volt Tamásiban

A maga nemében páratlan eseményt rendeztek a Tolna megyei Tamási város központjában október 26-án. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nemrégiben megújult székháza előtti park, ha csak pár óra erejéig is, de megtelt a messze híres gyulaji és kisszékelyi dámtrófeák szemet gyönyörködtető látványával.

Maga a helyszínválasztás elsőre furcsának tűnhet, pedig maga a dám ezer szállal kötődik a városhoz és környékéhez. Tamási város címerének központi része is egy dámbika feje, impozáns lapátokkal. De található itt a híres vadról elnevezett szolgáltatóház, gyógyszertár, tejipari cég, sőt, különböző helyi vállalkozások is előszeretettel választják névnek vagy címerállatnak a dámot, nem beszélve a Gyulaj Zrt. logójáról. A helyi kötődés ráadásul most még egy szimbólummal is tovább erősödött.

A trófeakiállítás mellett az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) és Tamási Város Önkormányzatának jóvoltából egy impozáns, majdnem életnagyságú dámbika bronzszobrot is felavattak. A gyönyörű süttői mészkő talapzaton, méltóságteljesen álló bronz dám a város egyik ütőerének számító 65-ös főút mellett hirdeti az elhaladó autósok és gyalogosok számára, hogy a hely és a környék vadászattörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű és elválaszthatatlan Tamásitól és a környező falvaktól.

Porga Ferenc polgármester megnyitó beszédében is kiemelte, hogy a dám olyan helyi értéket képvisel, amely összeköt településeket, szakmákat, múltat, jelent és jövőt.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, a parkban kiállított 40 darab dámtrófea kapcsán kiemelte az idei trófeastatisztikák látványos javulását. Az állami erdőgazdaság két dámos területén addig elejtett majdnem 80 dámbika adatait összesítve az átlag trófeatömeg 3,76 kg volt, az érmes arány pedig 71%. Az aranyérmes arány összesen 26%, az ezüstérmes arány 17%, míg 22%-a trófeáknak bronzérmet szerzett a bírálaton.

Az idei legkiválóbb bika a Tamási Erdészet „gyulaji” vadászterületén esett, pontszáma 210,48 IP volt, míg trófeatömege 5,18 kg-ot mutatott a mérlegen. Ugyanezen a területen másik két bika is esett még 200 IP feletti pontszámmal.

A Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészetének „kisszékelyi” vadászterületén a legnagyobb bika idén 4,97 kg-ot nyomott, az érmes arány a 26, addig elejtett bika alapján 73% volt. Az aranyérmes arány itt meghaladta a 30%-ot. Az adatok alapján tetten érhető a minőségi javulás a dámállományban.

Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárának köszöntő, egyben elismerő levelét Király Attila, az FM titkárságvezetője olvasta fel.

A beszédek után a helyi általános iskola diákjai adtak ízelítőt a tolnai népdalokból citera kíséretében, valamint elhangzott Illyés Gyula: Tolnai erdő című verse is. A trófeaszemle kezdetét pedig az Országos Magyar Vadászkamara Kürtegyüttesének fülbemászó dallamai nyitották meg.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Fotók: Antli István

Hírszerkesztő: Nagy László