"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti és Vadászati időszaki kiállítás a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeumban

Erdészeti és Vadászati időszaki kiállítás a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeumban

Baktalórántháza Város Önkormányzata valamint a Dégenfeld Kastélymúzeum vezetősége azzal kéréssel fordult a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatójához, Szalacsi Árpádhoz, hogy az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében támogassa a múzeum tárlatának bővítését. A társaság, mint a térség állami erdőkezelője vállalta egy időszaki Erdészeti és Vadászati kiállítás összeállítását. Az időszaki kiállítást pénteken Bíró Imre, a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészetének igazgatója nyitotta meg.

A tárlat látogatói megismerhetik a NYÍRERDŐ Zrt. tevékenységét, a Nyírség erdőgazdasági tájon folytatott erdőgazdálkodást, különös tekintettel a két éve hungarikumnak minősített fehér akác termesztésére. Gazdag képanyaggal - a maggazdálkodástól az állománynevelésen át a fahasználatokkal bezárólag - mutatják be az erdőgazdálkodó tevékenységét és ezzel a térségi erdőgazdálkodás folyamatát. A gyűjteményben helyet kapott a vadgazdálkodás, és az egyre inkább előtérbe kerülő, erdeinket érintő közjóléti fejlesztések ismertetése.

Az érdeklődők tanulmányozhatják az akác faanyag hasznosítás sokszínűségét: gyakorlati termékbemutató keretében ízelítőt kapnak a megmunkált faanyag széleskörű felhasználhatóságáról.

A kiállításon élethű makettek, erdészeti eszközök és működőképes faanyag megmunkáló gépek is helyet kaptak. A tárlókban erdészeti segédletek, üzemtervek, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. gondozásában és támogatásával megjelent könyvek, kiadványok is láthatóak.

A gyűjtemény látogatói érdekességeket tudhatnak meg a Nyírségi táj gazdagságáról, természeti szépségéről, az itt folyó erdőgazdálkodás sokrétűségéről. A tárlat várhatóan 2016. október végén zárja ideiglenesen kapuit.

Az előzetes elképzelések szerint azonban a múzeum látogatóinak nem kell véglegesen elbúcsúzniuk a gyűjteménytől. Az ígéretek szerint ugyanis a felújítást követően a Kastélymúzeumban a múzeum és a város vezetése állandó kiállító helyet biztosít majd egy Erdészeti és Vadászati kiállítás anyagának.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Fotók: NYÍRERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László