"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Digitális fakereskedelem a finn magánerdőkben

Digitális fakereskedelem a finn magánerdőkben

Májusban nyitott az új elektronikus fakereskedelmi piactér Finnországban. A Kuutio (kuutio = kocka) szolgáltatás úgy tűnik, hogy a maga nemében az egyetlen az egész világon. Segít az erdőtulajdonosnak megtalálni a vevőket és szerződést kezdeményezni.

A Kuutio-t a Suomen Puukauppa Oy fejlesztette ki. Ezt a céget az erdészeti szektor összes jelentős vállalkozása alapította. Aku Mäkelä, a cég ügyvezetője szerint a finn faértékesítés több mint 90%-a már része ennek a szolgáltatásnak. "A Kuutio az egész erdészeti szektor közös erőfeszítése, közösen tervezték meg a fa vevők és eladók. Jelentős, hogy nem versenyzünk egyetlen operátorral (közbejött szereplővel) sem." mondja Mäkelä.

Az e-szolgáltatás célja, hogy piacra vigye a fát és megszólítsa erre a passzívabb erdőtulajdonosokat is - akik gyakran városlakók -, hogy fájuk egy részét adják el. Becslések szerint több tízezer ilyen finn erdőtulajdonos van. Több fára van szükség az új erdőipari beruházások miatt. "A Kuutio javítja a versenyt is a fakereskedelemben. A piaci mechanizmus segíteni fog a megfelelő faár elérésében," mondja Mäkelä.

A híranyag teljes terjedelmében a FATÁJ Online ágazati híroldalon olvasható el a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: FATÁJ Online

Fotók: Erkki Oksanen

Hírszerkesztő: Nagy László