"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

DNS alapú vizsgálatok az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében

DNS alapú vizsgálatok az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében

Magyarországon a falopás mértékének nagyságára csak becslések vannak. Pénzben kifejezve több száz milliós nagyságrendű lehet a probléma, de a természetkárosítás is súlyos következményekkel járhat. Az elkövetéseket tekintve az összes esetnek csak töredékét sikerül felderíteni elsősorban azért, mert a tettenérésen kívül eddig alig volt perdöntő bizonyítási lehetőség.

Az ERTI sárvári genetikai laboratóriumában használt módszerek segítségével akár 2-3 évig száradó, napsugárzásnak kitett faanyagból is képesek vagyunk DNS-t kivonni és ebből egyedazonosítást elvégezni.

Konkrét gyanú esetén a tuskókból és rönkökből vett minták DNS alapú összehasonlítása lehetőséget biztosít a falopások bizonyítására. Igazolnunk kell, hogy a területen visszamaradt tuskókból legalább egy darab egyezik az eltulajdonított faanyaggal. A faegyedekre jellemző egyedi DNS mintázat összehasonlítása alapján, tehát minden kétséget kizáróan meghatározható akár egy-egy sarang, teherautó szállítmány, vagy akár aprítékhalom eredete.

Mi a rendőrség feladata?

Konkrét gyanú esetén, a lopás helyszínén minden egyes kivágott tuskóból mintát venni a kéreg alatti állományból (kb. 5 cm3).

Lehetőség szerint a helyi erdész segítségével a lopott egyedek fafaját meghatározni.

A gyanúsítottnál lefoglalt rönkökből (vagy már felhasogatott faanyagból) minimum 1 db, maximum 3 db mintát begyűjteni, szintén a kéreg alatti állományból. Mivel a vizsgálat DNS alapú, ezért a mintavételi eszköz tisztaságára ügyelni kell, az átszennyeződést el kell kerülni!

A mintákat egyesével bezacskózni, sorszámmal ellátni, a mintavétel helyszínét feltüntetni.

A mintavételt követően a tasakokat hűtőszekrényben fagypont feletti hőmérsékleten tárolni, lehetőleg minél hamarabb az ERTI sárvári központjába eljuttatni.

A vizsgálat költségei

Anyag és munkadíj:          4.500,- Ft + ÁFA / minta
Szakértői vélemény elkészítése:          4.000,- Ft + ÁFA / eset

Nagyobb mintaszám esetén egyedi díjszabásra van lehetőség.

Forrás: ERTI

Fotók: Erdészeti Lapok/OEE

Hírszerkesztő: Nagy László