"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Dőlt a fa a zsitfai erdőben

Dőlt a fa a zsitfai erdőben
A diákok fát vágtak és egy 300 méteres pályán csörlős géppel vontatták a szálfákat: Somogyzsitfán 18 tanuló részvételével szerdán megkezdődött az erdészeti szakmunkások háromnapos megméretése.


Váratlan fejleménnyel rajtolt a rendezvény: tekintettel a kedvezőtlen időjárási előrejelzésre, a szervezők egy nappal előbbre hozták a gyakorlati feladatokat. Biztonságizóna-meghatározás, ék alakú bemetszés, szúró vágás és döntés: a 25 méteres cser kivágását precízen előkészítették. Felbőgött a motorfűrész, s pillanatok múlva az ideális pont – a középső karó – közelébe dőlt a fa.

Elsőként a házigazda iskola diákja, Czekmeiszter Zsolt bizonyította tudását. – A biztonság mindenek felett: ez a legfontosabb a versenyen, akárcsak munka közben – mondta a fiatalember. – Gyakoroltam, s igyekeztem a lehető legalaposabban felkészülni.

A pontok és percek sorsdöntőek: a résztvevők tisztában voltak a következő forduló nehézségeivel is. Az LKT csörlőgéppel három szálfát vontattak, s a szervezők persze gondoskodtak arról, hogy minél életszerűbb legyen a feladat. Az út mentén 58 karót tűztek ki, s valamennyire fakockát raktak: ha ezek a földre pottyantak, azért hibapont járt. A szűk erdei út, az éles kanyarok mellett a csörlőzéssel is tesztelték az ifjak felkészültségét.

– Jól érzem magam, de a kanyaríveknél és az ároknál nagyon figyeltem – jegyezte meg a mátrafüredi Bandula Alex. – Ráadásul meleg volt a fülkében, s még egy darázs is beszállt, így emlékezetes marad ez a feladat.

Tóth Krisztina, a Széchenyi mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója azt mondta: péntekig öt iskola – Hajdúböszörmény, Ásotthalom, Mátészalka, Mátrafüred, Somogyzsitfa – 18 diákja méri össze tudását. Csütörtökön többek közt írásbelivel, valamint motorfűrész-szereléssel folytatják a versenyt.

Forrás: SONLINE

Szerző: Harsányi Miklós

Fotók: SONLINE

Hírszerkesztő: Nagy László