"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Júliusban drágult a tüzifa

Júliusban drágult a tüzifa

Az járt jól, aki még júniusban megvásárolta a téli tüzelőt, mert az elmúlt hetekben emelkedtek az árak a tüzéptelepeken. A drágulás a hónap elején bevezetett úgynevezett e-útdíjnak köszönhető, amit a fuvarozók kénytelenek fizetni. A magánerdő-tulajdonosok szövetsége azt szeretné elérni, hogy ne kelljen díjat fizetni a lakossági tűzifa szállítmányok után.

A fakitermelést Pródnál végzik, e-útdíjat viszont a további hét kilométerre lévő Görbeházáig kell fizetni – ezt mondta a Debrecen Televíziónak Vilmányi Márton. A hajdúböszörményi férfi szerint az útdíj máris jelentkezett a tűzifa árában, júliusban 200-500 forinttal drágult köbméterenként. A megnövekedett költségeket viszont nem tudják teljes egészében áthárítani a lakosságra.

Most van ez a tízszázalékos gázárcsökkenés, és hogyha nagyon magas lesz a tűzifa ára, akkor kényelmi szempontból odamennek a falhoz, és feltekerik a kapcsolót, és nem fognak a tűzifával kínlódni – vélekedik Vilmányi Márton, a Hajdúerdő Kft. ügyvezetője. Az egyik debreceni tüzépen már többe kerül a fa, mint egy hónapja. Eddig öt százalékkal nőttek az árak.  A legkeresettebb akác mázsája például most körülbelül 2700 forint.

Olyan 100-150 forinttal emelkedett mázsánként a tűzifa ára. Most elég csekély a forgalom, mert vannak a házalók, és ők olcsóbban adják. Hogy mi okból, nem tudjuk – mondta el Löki Mártonné, a Tócós Tüzép vezetője. A mezőgazdasági termelők egy részének nem kell útdíjat fizetni. A magánerdő-tulajdosok szövetsége azt szeretné elérni, hogy hasonló kedvezményben részesüljenek a lakossági tűzifaszállítmányok is.

Úgy gondoljuk, hogy ez éppúgy stratégiai terménynek számít, mint a mezőgazdasági termények. Figyelembe véve az őszre tervezett rezsicsökkentési elképzeléseket, gyakorlatilag azokkal szemben hatna. Számunkra nagyon fontos, hogy a vidéki emberek, akik döntő többségében tűzifát használnak, minél alacsonyabb áron juthassanak hozzá – nyilatkozta Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke. A MEGOSZ az erdészeti szakmai és érdekképviseleti szervezetek mellett az agrárkamarát is szeretné a kezdeményezés mellé állítani. Abban bíznak, hogy őszre pozitív döntés születhet az ügyben.

Az alábbi képre kattintva a riportanyag videóját is megtekintheti.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:Több kedvezményt szeretne az agrárium számára az e-útdíjból a Kamara

Forrás: dehir.hu

Szerző: Vereb István

Hírszerkesztő: Nagy László