"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Drónok őrzik az erdőt Heves megyében

Drónok őrzik az erdőt Heves megyében

Drónok őrzik az erdőt Hevesben. A hőkamerával ellátott, élőképet sugárzó, távvezérelt minikopterekkel gyakorlatilag minden, erdészeti szempontból fontos kockázati tényező kiszűrhető, a kártevő inváziótól kezdve, az elemi károkon át egészen a falopásig. Külön előny, hogy a drónok a nehezen megközelíthető ártéri erdőket is látják, így a védművek, töltések állapota is könnyedén ellenőrizhető – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Az erdei növényfertőzések helyszíneinek meghatározását, a falopások felkutatását, az árvízi töltések állapotának felmérését is segíthetik az új fejlesztésű drónok.

Sima légi felvételről nem biztos, hogy lehet látni a jégkárt, melyik fa áll, melyik fekszik. A drón azonban 3D-s képet készít, ezért hasznos – mondta Beniczky János erdőmérnök-gyakornok.

Ha egy közelítő utat kell kitűzni a fakitermeléshez, egyszerűbb felküldeni egy drónt, és megnézni a terepviszonyokat. Egy hirtelen fertőzés esetén is könnyebb egy ilyen eszközzel kiszűrni a gócot, akárcsak az erdőkárok felmérésénél, a falopások felderítésénél is hasznos egy ilyen légi eszköz – emelte ki.

Mészáros Attila, a gyártó cég tulajdonosa azt mondta, hogy a készenléti eszközök a levegőbe emelkedve képesek hőkamerás keresésre is, így közúti balesetnél is gyorsan eljuttathatják a mentéshez szükséges eszközöket a kívánt helyszínre. A gépeket igény szerint építik meg, így képesek akár 200-300 kilogramm felszerelést is magukkal vinni.

A drónokat külföldön már a régészetben is használják. A katasztrófavédelem a hőkamerával szerelt drónokkal képes megtalálni az eltűnt személyeket. Az eszköz vizet dob le, jelzi a GPS-koordinátákat, és akár fél-egy órán belül képes megtalálni valakit. A gázvezetékeket is képes ellenőrizni, megállapítani, van-e szivárgás. Erdőtüzeknél a tűzfészkeket figyelik vele, akár négy órát is képes lebegni. Az erdészek a beteg fákat szűrik ki drónokkal, a műszer ugyanis szoftveresen meg tudja határozni a beteg fákat, fel tudja mérni a vihar utáni károkat. Egy-két óra alatt képes lerepülni egy erdőterületet, ugyanehhez máskülönben 4-5 dzsip és 10-20 ember kellene az erdőgazdaságból – sorolta.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió - Hajnal-táj

Fotók: digit.mandiner.hu

Hírszerkesztő: Nagy László