"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Dróthálóval a hódok ellen

Dróthálóval a hódok ellen
Egyelőre dróthálókkal védik a hódoktól a fákat az Abért-tónál, de már keresi a hosszú távú megoldást a vízügyi igazgatóság az állatok kártétele ellen.
 
 
Évről évre egyre több gondot okoz a hódok tevékenysége a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén a vízfolyások mentén – tájékoztatott közleményben Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

Az Abért-tónál látványos a hódok „munkája”, sokan keresték a vízügyi igazgatóságot emiatt. Felmérték a károkat a szombathelyi szakaszmérnökség szakemberei és igyekeznek természetbarát megoldást találni. Ehhez több helyről kértek tanácsot, mert ilyen munkára még nem volt szükség, nincs gyakorlat erre.

Egyelőre egyesével védik a fákat: körbekerítik azokat dróthálóval. Karácsonyig dolgoznak, a beszerzett készlettel mintegy 60 fát tudnak megvédeni. Ha kitartóak a hódok, januárban újabb fákat óvnak dróthálóval. Az igazgatóhelyettes a közleményben azt írja: az elmúlt években jelentősen megnőttek a hódkárok, a hódgátak, a kidöntött, megrágott fák lakossági, mezőgazdasági, erdészeti szempontból egyaránt komoly problémát okoznak. A drótháló csak az első lépés, a természetvédelmi hatóságok és a nemzeti parkok bevonásával keresik a hosszú távú megoldást a hódproblémára.

A hódok „munkája” azért káros, mert az állatok által kialakított torlaszok megemelik a gátak mögött a vízszintet, így gyakori a vízfolyás menti területek elöntése még olyan időszakokban is, mikor egyébként nem kell árvízi elöntéstől tartani. És persze egy-egy nagyobb csapadék után kialakuló árhullámok levonulását nehezítik a hódgátak. Az eurázsiai hód védett állat és közösségi jelentőségű állatfaj – emlékeztet a vízügyi igazgatóság közleménye.

Forrás: vaol.hu

Fotók: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság/Vörös Áron

Hírszerkesztő: Nagy László